Ситуацията в Донецк се нажежава

Увеличава се степента на сблъсъка в Донецк, който в момента е един от основните центрове за съпротивление на новата киевска власт. Както стана известно, милицията в града задържа 70 души, които преди няколко дни завзеха сградата на областната администрация в знак на протест срещу назначаването от Киев на пост ръководител на региона олигарха Сергей Тарута.  Сред задържаните се оказа и назначеният от жителите на Донецк проруски губернатор Павел Губарев, който по-рано се изказа в подкрепа на Крим и заяви, че в Донецк също трябва да се проведе референдум за самоопределение. Всичките 70 задържани вече са освободени, с изключение на губернатора Губарев, който според непотвърдена информация, се намира в Киев. Макар вече и на свобода, 70-те задържани ще трябва отговарят пред закона за „завземане на административни сгради“. Протестиращите в Донецк искат Губарев да бъде върнат в града и на поста губернатор. Те продължават да настояват, че не искат човек с репутация на Сергей Тартута да управлява областната администрация.

„Мнението на Донбас – навсякъде само олигарси, и в Киев, и в Западна Украйна. Те просто не могат да разпределят по между си парите на държавата. И посредством фашистите изправят хората един срещу друг. Те просто си делят парите в момента, а от това страда народа. В момента всичките постове на губернатори заемат олигарси. Те всичките са милиардери, които обираха и продължават да обират нас обикновените хора“, заяви Влада Тишченко, участник на протестите в Донецк.

„Хората са в безизходност. Смятам, че когато в страната няма власт, която да спаси, подкрепи и подпомогне собствения си народ, то властта не съществува, и в такъв случай какво им остава на хората? Естествено, да се обърнат за помощ към съсед: „Спасете ни, помогнете!“, защото кой друг ще ни помогне, ако не Русия? Никой!“, казва Валерий Шурпач, друг участник в протестите.

Впрочем, според някои други източници, задържането на Губерев не се потвърждава. Което е малко странно при наличие на видеозапис от задържането на губернатора. Същевременно, съпругата му даде официално изявление, в което моли, той да бъде върнат от Киев в Донецк.

Напомняме, на 5 март Губарев и неговите поддръжници завзеха за пореден път зданието на областната управа в Донецк, а той беше провъзгласен за губернатор. Така след третия пореден щурм на сградата, проруски протестиращи събраха подписите си под заявлението, Русия да окаже съдействие и да се намеси в ситуацията в Донецк, а малко преди това Губерев заяви, че подкрепя Крим и смята за необходимо в Донецк също да се проведе референдум за независимост. Губерев и семейството му, нееднократно са получавали заплахи от представителите на настоящата власт в Украйна, която не одобрява проруските настроения в страната.

Друга особеност например, е липсата на студенти сред протестиращите. Ето какво казва студентът Дмитрий Максименко:

„Огледайте се наоколо. Виждате ли тук по-млади хора? Защо почти няма младежи тук? Защото във ВУЗовете практически не разрешават, а и не обръщат внимание на това, че студентите трябва да имат право на свободно мислене, на свое мнение. Излизат заповеди със заплахи, които гласят, че ако има участие в улични протести, неподчинение или изразяване на собствено мнение – тези действия ще бъдат наказуеми с дисциплинарно изключване от ВУЗа. Днес бях в районния отдел, където ми направиха кратка и ясна забележка. Беше ми обяснено накратко, че ректорът на моя университет ще бъде крайно недоволен да види студентите си на митинг против сегашната власт на Украйна. Разбирате ли, какво се случва? Това са абсолютни репресии – нашите студенти нямат право да участват в митингите, въпреки желанието си за обратното!“.