Ситуацията в Донбас е започнала да се влошава

Утре трябва да завърши продължилия 40 дни процес на изтегляне на въоръжението от линията на разграничение в Донбас. Украинските военни, както и ДНР и ЛНР, съобщават за недостатъчно изпълняване на споразумението. В последните дни ситуацията в района рязко се влоши, възобновиха се обстрелите, страните в конфликта си разменят обвинения в провокации, пише „Независимая газета“.

През уикенда, украинските представители в Съвместния център за контрол и координация по въпросите за прекратяване на огъня и стабилизиране на линията на съприкосновение, заявиха, че от 18 октомври насам ситуацията в Донбас е започнала да се влошава. До 6 ноември украинската страна е регистрирала 26 факта на нарушения на режима за прекратяване на огъня с употреба на огнестрелно оръжие, тежки миномети, гранатомети.

От миналия петък броят на инцидентите, при които обстрелват украинските позиции, рязко се е увеличил – до 10 случая за денонощие. Под обстрел, по данни на щаба на украинските сили, са се оказали позиции на украинските военни в околностите на Донецк и в района на Мариупол.

 

Източник: focus-news.net.