Сирийският посланик в ООН разказа за плана на Ердоган да възроди Османската империя

Сирия призова международната общност да сложи край на „нарушенията и престъпленията“, извършвани от турските власти по отношение на Сирия и сирийските бежанци и разказа за плановете на президента Тайип Ердоган да възроди Османската империя, предаде РИА Новости.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви, че въоръжените групировки, които от 2011 година водят „безпрецедентна терористична война“ срещу Сирия, са подкрепяни от държавите в региона и извън него, по-специално от „режима на Ердоган“. Писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност на ООН, беше разпространено в световната организация.

„По време на кризата, турската намеса във вътрешните работи на Сирия се проявяваше под различни форми, включително като пряко участие на режима на Ердоган и турските въоръжени сили в офанзивни военни операции в подкрепа на терористите“, се казва в писмото на Джафари.

Той добави, че Турция е допринесла за проникването на терористите в Сирия и е осигурявала „прикритие по време на движението на терористите в Сирия и по протежение на сирийско-турската граница“.

„Що се отнася до сваления от турските въоръжени сили руски изтребител, намиращ се във въздушното пространство на Сирия и бомбардиращ позициите на ИДИЛ, то допълнителни разяснения в тази връзка не са необходими, тъй като самият факт за извършването на това престъпление говори сам за себе си“, се казва в документа.

Сирийският представител също така подчертава, че Анкара извършва престъпления и срещу сирийските бежанци в Турция, „спасили се чрез бягство от терора и тиранията на терористичните организации като ИДИЛ, Фронтът „Ан-Нусра“, „Армията на завоеванието“ и „Ислямски фронт“, които правителството на Турция укрива на турска територия“. Той твърди, че търговията с хора, с която се занимават терористичните групировки, се извършва със „знанието и при непосредственото участие на контролираните от режима на Ердоган учреждения и организации“.

Джафари отбелязва, че преди няколко години Ердоган е „повдигнал въпроса за защитата на лицата от турски произход, независимо от факта, че те са граждани на суверенни държави“. Това, по думите му, е доказателство, че Ердоган мечтае да „възроди колониалното наследство на Османската империя“.

Сирия призова международната общност за „заеме решителна позиция с цел поставянето на край на тези нарушения и престъпления“ на Анкара.