Симов за статията в “Уолстрийт джърнал”: Изградена върху убежденията на автора, без доказателства

Симов за статията в “Уолстрийт джърнал”: Изградена върху убежденията на автора, без доказателства

Публикувано от:

“Два пъти много страдахме от коалиция с ДПС, така че трети път няма да я повторим. Ние най-много сме страдали, когато преди избори сме казвали едно, а после сме правили друго. Така че, минахме през нашия период на изкупление и катарзис”. Това заяви в сутрешния блок на БТВ водачът на листата на БСП в Кърджали Александър Симов.

“В Кърджали ние бяхме първата политическа сила, която постави ДОСТ като заплаха, като реален враг”, допълни социалистът.

Относно статията във в „Уолстрийт джърнъл”, че БСП е получила от Русия тайна стратегия как да спечели изборите, Симов заяви, че това е пълна манипулация, а самата статия е дело на българин с фамилия Кънчев. “В нея няма нито един документ или каквото и да е доказателство за подобна среща и подобен план”, коментира Симов. “Тази статия е изградена върху вътрешните убеждения на автора, че такова нещо има”, коментира Александър Симов. “Цялата статия е едни празни думи и голословни твърдения, непочиващи на нито едно име”, допълни социалистът.

Американското издание “Уолстрийт Джърнъл” (The Wall Street Journal) в четвъртък  съобщи, че е налице секретен документ, изготвен в Русия, който предлага на БСП стратегическа програма за победа на президентските избори в България през 2016 г. Изданието цитира представители на българското правителство. В същото време властите отричат наличието на данни за руска намеса на изборите.

Според изданието документът от 30 страници е предаден на ръководството на българските социалисти от бившия сътрудник на Службата за външно разузнаване (СВР) и глава на дружеството “Двуглав орел” Леонид Решетников. С досието разполагала българската комисия за държавна сигурност, която го разпространила сред няколко членове на правителството.

Съобщава се, че документът препоръчва на лидера на БСП да организира ежедневни социологически проучвания, които да преувеличават подкрепата на социалистите сред населението, както и да публикува положителни материали за кандидатите на партията в проруски медии.

Самият Решетников съобщи, че през август се е срещал в София с лидера на социалистите Корнелия Нинова, но опроверга да ѝ е предавал каквито и да било документи. “Кой го измисли това. Който и да е, целта му е да разруши и охлади отношенията между България и Русия”, казва Решетников, цитиран от “Уолстрийт Джърнъл”.

В сряда българският външен министър Ради Найденов заяви, че ведомството му не разполага с никакви данни Русия да се меси във вътрешните работи на България, включително и в избирателния процес.

По-рано Росен Плевнелиев, който бе президент на страната ни от 2012 до 2016 г., каза, че има доказателства за подобна намеса и призова наследника си Румен Радев да внимава в отношенията с Москва.

Русия непрекъснато е обект на обвинения, че се опитва да се меси в хода на изборите в западните страни, без за това да се привеждат никакви доказателства. Москва отхвърля тези твърдения и ги определя като голословни.