Симеон II: „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и „Набуко“ са полезни за България

Мисля, че и четирите проекта – „Набуко“, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, са еднакво валидни и положителни за страната. Трябва да се договорим и разберем, заяви Симеон Сакскобургготски в ефира на БНТ.

Всички тези проекти обаче рано или късно били политизирани и затова се провалят. Според царя политизирането на „Южен поток“ заради конфликта в Украйна също е възможност за спирането му, „но не можем да сме сигурни.“

„Рестартирах проекта „Белене“, защото го посетих и видях с какви грижи и колко са съхранявали 15 г. инженерите и хората там. И беше в изправност. Толкова пари бяха вложени, да не кажа „бяха потънали“ там – към 2 милиарда лв. Беше грехота да се остави. Възможността си беше налице“, каза той.

Според него в България има два големи проблема от 120 г. насам и това са липсата на единомислие и свръхполитизирането на всяко нещо, изразяващо се или в русофилия, или в русофобия. Той подчерта, че преди всичко трябва да сме българофили и да гледаме интересите на страната си.

Бившият премиер е на мнение, че бройката на влезлите в парламента партии е следствие на общественото настроение, а съдбата на коалиционното правителство може да бъде стабилна, стига целите, за които са се договорили партньорите, да се изпълняват.

Той подчерта, че стабилността на правителството е най-важното нещо, което се отразява на чуждите инвестиции в страната, защото инвеститорите търсят стабилност и ако няма такава – бягат.

Друго важно нещо за чуждестранните фирми е впечатлението, което прави дадена държава. Ако тръгне слух, че някоя друга компания е имала проблеми със съдебната система или нещо друго – мълвата ще се разчуе сред други фирми, които ще имат едно на ум за нас. Затова трябва да се внимава с отношението към чужденците, а не да се грижим само за външната си реклама, подчерта Сакскобургготски.

Той заяви още, че навсякъде по света има корупция и че му е болно, когато фокусът пада върху България, въпреки че нивото на корупция у нас е над средното за ЕС. Затова всеки от нас трябва да гледа да изкорени корупцията от най-малкото ниво, от себе си./ Офнюз