Силата на Самарското знаме продължава да свързва руския и българския народ

От 17 до 19 май 2024 г. в гр. Самара, Русия, се проведе Международният патриотически фестивал „Самарско знаме”. Председателят на Старозагорския Областен съвет на НД Русофили Ирина Минева изпрати официално приветствие към организаторите на фестивала и благодарност за тази достойна инициатива за съхранение и почитане паметта на светинята на воинската слава на България, на героизма на българските опълченци и руските войници, сражавали се за освобождението на България от турското робство под това знаме през Руско-турската Освободителна война. В отговор беше получена благодарност от домакините и покана за лично участие в бъдещите издания на фестивала.

Старозагорските русофили, от своя страна, проведоха на 2 март 2024 г. в читалището на старозагорското село Ново село мултимедийна презентация и беседа, посветени на 200 годишнината от рождението, живота, и делото на Пьотр Владимирович Алабин – руски граф, историк и общественик, първи губернатор на София след Освобождението, инициатор и вдъхновител за създаването на Самарското знаме.

Ирина Минева предложи на организаторите на Международния фестивал в гр. Самара да включат в програмата на фестивала документалния филм, който е заснет в България, включително и в Стара Загора, от филмов екип на телевизионната и радиокомпания „Плеяда” към Историческото дружество на Русия. Със съдействието на Ирина Минева снимачният екип получи от Общинската администрацията на град Стара Загора разрешение и възможност да заснеме свързани със събитията паметници, църкви, мавзолея-костница, да запише разказа на уредник от Регионалния исторически музей за Самарското знаме, копие от което се съхранява в музея, за битката, опожаряването и възкръсването, като птицата Феникс, на героичния град Стара Загора. Квалификацията на Ирина Минева и като заклет преводач също се оказа изключително полезна при работата на екипа. Особена благодарност от кинематографистите тя получи за предоставеният от нея контакт с потомка на фамилията на подп. Павел Петрович Калитин – командир на III Опълченска дружина, млад руски офицер, дворянин, геройски загинал в жесток бой с озверелите турци за Стара Загора при защитата на Самарското знаме. Лично запознанство и дългогодишно приятелство свързват г-жа Ирина Калитина – Каховска  с председателя на областното ръководство на НД Русофили Ирина Минева. Роднината на подп. Калитин е съпруга на православен свещеник. Срещата на екипа и интервюто със семейство Каховски е част от документалния филм.

Членовете и симпатизанти на НД Русофили имат възможност задочно да станат част от Международния патриотически фестивал „Самарско знаме”, като се запознаят с документалния филм „Не нам, не нам, но Имени Твоему” чрез кратка анотация и посочените интернет връзки.

error: Съдържанието ни е авторско!