Сибирските учени създадоха ускорител за студена пастьоризация на хранителни продукти

Сибирски учени разработиха ускорител, който може да се използва за студена електронна пастьоризация на хранителни продукти, като увеличава срока им на съхранение няколко пъти. Това съобщи завеждащият изследователската лаборатория на Института по ядрена физика на Сибирския департамент на РАН Александър Брязгин, пише atomic-energy.ru

„Двата вида ускорители, разработени в ИЯФ, са технологично напълно готови за електронна пастьоризация на хранителни продукти.
От 1 януари 2016 г. е разрешено установки от такъв тип да се използват за студена пастьоризация на продукти.
На първо място, методът ще помогне да се реши проблемът с доставката на свежи продукти в арктическите територии на Русия, тъй като срокът за съхранение на продуктите се увеличава няколко пъти“, отбеляза той.

Електронната пастьоризация на продукти е алтернатива на химическите консерванти и позволява да се увеличи срокът за съхранение– след обработка охладеното месо се съхранява 4-8 седмици, картофите не прорастват, а свежите тропически продукти могат да издържат транспортиране в най-отдалечените северни територии на Русия.
Легализирането на студената електронна пастьоризация ще позволи с 30% да се намалят загубите при съхранение на зеленчуци и зърно и да се подобри качеството на продуктите.