Сергей Шойгу се срещна с монголския и сръбския министри на отбраната

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу се срещна с монголския и сръбския си колеги, които бяха в руската столица, за да участват в шестата Московска конференция по международна сигурност, пише „Российская газета“, цитирана от ИА Фокус.
„Удовлетворени сме от позитивната динамика на нашето военно и военнотехническо сътрудничество“, заяви Шойгу по време на разговорите с монголския министър на отбраната Бадмаанямбуугийн Бат-Ерден. „Според нас си заслужава да продължим и да развиваме взаимодействието в сферата на оперативната и бойната подготовка, особено от гледна точка на подготовката на кадрите“.
От своя страна монголският министър благодари на Сергей Шойгу за помощта при обучението на 350 монголски военнослужещи, които в момента карат своята подготовка в над 20 ВУЗ-а на руското министерство на отбраната. Той изрази надежда, че Русия ще окаже подкрепа на неговата държава по въпросите за превъоръжаването на монголската армия и в частност на новосъздадените войски за противовъздушна отбрана.
В диалога с Шойгу неговият сръбски колега Зоран Джорджевич не подмина събитията в Близкия изток. Той зави, че въоръжените сили на Сърбия имат желание да участват съвместно с руски сапьори в операциите по разминирането на територията на Сирия, включително на древния град Палмира.
Не е изключена възможността сръбски военни да вземат участие в ученията на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Казахстан. Освен това Зоран Джорджевич заяви, че се надява в скоро време руският му колега да посети Белград.