Сергей Шойгу предупреди американските дипломати да не преговарят от „позиция на силата“

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди американските дипломати да не се опитват да преговарят от „позиция на силата” преди първата среща на военните ръководители на двете страни след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент.

Изявлението на Шойгу идва най-вече в отговор на изказването на новия шеф на Пентагона Джеймс Матис, който заяви, че Вашингтон иска да се увери, че американските дипломати имат превъзходство над руските си колеги при всякакви евентуални разговори.

Руският военен министър заяви, че неговото ведомство е готово да възстанови сътрудничеството си с Пентагона, но опити да се гради диалог от „позиция на силата” нямат бъдеще. Връзките между Русия и САЩ са в най-лошото си състояние от Студената война насам заради намесата на Москва в Украйна и в конфликта в Сирия. Новият американски президент Доналд Тръмп многократно е изказвал желанието да си сътрудничи с Русия в борбата с групировката „Ислямска държава” – чувство, споделено и от Кремъл. Все пак от Пентагона заявиха, че срещата между военните ръководители на двете страни няма да има политически характер и е била планирана в продължение на месеци.

Източник: pogled.info