Сергей Лавров коментира заявлението на полския си колега като „кощунствено“

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров окачестви като „кощунствено“ заявлението на главата на МВнР на Полша Гжегож Схетина, че Освиенцим бил освободен от украинците, пише Гласът на Русия.

След преговорите на „нормандската четворка“ в Берлин Сергей Лавров изтъкна, че концлагерът е освободен от Червената Армия. „Там имаше и руснаци, и украинци, и чеченци, и грузинци, и татари, и опитите да се играе с нечии националистически чувства в тази ситуация са кощунствени и цинични“ – изтъкна руският министър.

По резултатите от срещата в Берлин министрите на външните работи на „нормандската четворка“ се договориха за активизиране на работата на Контактната група по Украйна, каза руският министър на външните работи Сергей Лавров. Според него, освен това страните са се договорили да подкрепят изтеглянето на тежките оръжия от зоната на конфликта – съответното решение е отразено в съвместното заявление по резултатите от вчерашната среща, каза Сергей Лавров. Министърът на външните работи на Германия изтъкна, че само укрепването на прекия диалог между Киев и опълченците ще спомогне за уреждане на конфликта.