Сергей Лавров: Киев имитира реформа на конституцията

Сергей Лавров: Киев имитира реформа на конституцията

Публикувано от:

Киев разработва конституционната реформа, но замисля да премахне след няколко години поправките за Донбас, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той произнесе реч пред студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), съобщи ТАСС.

“В Минските споразумения всичко е записано така, че е много трудно да се изопачи съдържанието му. Там е записано, че поправките в конституцията на Украйна в частта за Донбас трябва да бъде съгласувана с ръководителите на тези територии и да включват конкретни елементи на децентрализацията. А тези елементи на децентрализацията бяха формулирани лично от канцлера на Германия и президента на Франция – това е и руският език, и особените икономически възможности на тези региони, и тяхното участие в назначаването на прокурори за своите територии, и тяхното право да създават милиция, и много други неща“. В „Минск“ е казано, че всичко това трябва да бъде записано в конституцията след съгласуване с Донецк и Луганск“, поясни Сергей Лавров.

“Вместо това в конституцията е записана фразата, че става въпрос за особен ред на местното самоуправление в отделни райони на Украйна”. Тази фраза е включена в раздела “предходни положения”, а останалите тезиси от “предходните положения” просто трябва да престанат да действат след няколко години“, поясни министърът. Лавров подчерта, че вместо подобни разводнени обещания Киев „трябва да включи /в конституцията/ разгърнати положения за самоуправлението и особения статут на тези райони в Донбас“. “Минск-2” не е политическа декларация, която може да бъде пренебрегната и някак си да бъде заобиколена. Това е резолюция на Съвета за сигурност на ООН, международно-правен ангажимент. Това е сериозно“, подчерта ръководителят на руската дипломация.