Сергей Лавров и Аштън обсъдиха ситуацията в Украйна

Състоя се срещата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, в Мадрид, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация от Министерството на външните работи на Русия. Срещата премина при затворени врати. Основната тема на разговора е ситуацията в Украйна. По-късно на пресконференцията Лавров отбеляза, че Москва няма намерение да променя позицията спрямо Украйна и коментира възможните санкции, с които Запада заплаши Русия.

„Винаги сме били против едностранни санкции. Те никога не довеждат до нищо положително и аз се надявам, че нашите партньори ще разберат контрапродуктивността на предложенията от подобен политически характер“, заяви Лавров.

Той също така отбелязва: „Забележително е, че в продължителното изявление на ЕС относно Украйна дори не се спомена споразумението от 21 февруари, а това е много тревожно. Излиза че, ЕС не желае да има нито правителство на национално единство, нито разоръжаването на незаконни групировки, нито конституционна реформа, която би могла да отчита изцяло интересите на всички, без изключение, региони на Украйна. Това е жалко“.

По-рано Аштън заяви, че разчита да се срещне с Лавров във вторник, 4 март.