Сензационно от BBC: Убийствата на Майдана започнаха самите протестиращи

Сензационно от BBC: Убийствата на Майдана започнаха самите протестиращи

Публикувано от:

Би Би Си направи собствено разследване, чрез което стигна до сензационно разкритие, което показва, че протестиращите на Майдана миналата зима са първите, които са започнали да стрелят по полицаите от “Беркут”. Имено активистите на Майдана са стреляли по полицаите от сградата на Музикалната консерватория, първоначално убивайки трима полицаи. Чак тогава започнала ответната стрелба от страна на „Беркут”.

Към днешна дата трима служители на полицията са обвинени в съпричастност към смъртта на 39 майдановци. Кой е виновен в смъртта на тримата полицаи и минимум 12 протестиращи остана неясно. Няколко от жертвите са били убити със снайперски винтовки. Според показания на роднини и адвокати на пострадалите, „властите препятстват на разследването за смъртта на онези хора, които според следствието не са били убити в резултат на полицейска стрелба”.

Напомняме, че в края на януари първият зам.-началник на главното следствено управление на милицията Виталий Сакал излезе с не по-малко сензационно заявление. Той призна, че група от следователи, „която се занимава с разследване на резонансните убийства на Майдана, повече не подозират служителите на специалното полицейско подразделение „Беркут” за разстрела на протестиращите майдановци”.

Освен това, официалната следствена комисия на Върховната рада призна, че „намерените куршуми на мястото на сблъсъка между органите на реда и активистите на киевския Майдан на 20 февруари 2014 година, не са могли да бъдат изстреляни от оръжие, с което е разполагал „Беркут” в онзи момент.
На свой ред Reuters също проведе свое разследване миналата година, като се допита до прокурори, експерти, адвокати и самите активисти на Майдана, тъй като се усъмни във виновността на тримата полицаи, задържани от властите.

„Освен това може да си спомним за скандално изтеклия в интернет запис на разговор между милата дама Катрин Аштън и естонския дипломат, в който двамата отстрани разменят мнение за това, че е напълно възможно снайперистите на Майдана да са управлявани от опозицията, която да ги използва в прекрачването на „кървавия праг”, припомня Politonline.ru.

Пресата също така припомни, че през пролетта на 2014 медиите буквално се „взривиха” от появата на случайно направена снимка, на която са запечатани в онези дни бойци на неонацисткия „Десен сектор”, излизащи от хотела „Днепър” нарамили сакове с военно предназначение – с калъфи за снайперски винтовки.

Майдана Десен сектор
Между другото, за наличието на оръжие на Майдана се „изпусна” и бившият ръководител на украинското МВР Юрий Луценко. Веднъж той заяви, че „на Майдана се появи неголямо количество оръжие, поради което „Беркут” се разположи на 50 метра от сцената. Те спряха, защото ние имаме оръжие. И само защото започна стрелба, те спряха”. А след това, както е известно, това оръжие се използва, и…

Разследването Би Би Си опровергава твърденията на организаторите на протеста на киевския Майдан миналата зима, че те не са съпричастни към масовата стрелба на 20 февруари м.г. – кървавият ден, когато загинаха над 100 протестиращи и полицаи. Обвиненията за убийствата бяха паднали върху служители на “Беркут”, а съответно и на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович.

A clergyman holds a religious picture during a rally held by pro-European integration protesters in Kiev

Ето какво разказва един от стрелците на Майдана:

“Стрелях в краката им”, каза мъж, когото медията нарече Сергей и чиято самоличност остава анонимна. Той разказа, че е бил вербуван в края на януари м.г. от мъж, когото описва като пенсиониран военен офицер. Самият Сергей е бивш войник.

На 19 февруари Сергей бил свързан с мъж, който му предложил две оръжия – една пушка 12 калибър и една ловджийска пушка. По-късно той заел позиция в сградата на Музикалната академия на югозападния ъгъл на Площада на независимостта. На 20 февруари Сергей бил закаран до консерваторията и прекарал 20 минути там заедно с друг човек, стреляйки по полицията. Същата сутрин Андрей Шевченко, тогава депутат от опозицията и част от движението на Майдана, получил телефонно обаждане от ръководителя на полицейското звено за борба с безредиците, който му казал, че от консерваторията се стреля по полицаите. Шевченко се свързал с Андрей Парубий, който тогава бил комендант на Майдана. Парубий, сега зам.-говорител на украинския парламент, твърди, че хората му не намерили никого там. Но фотограф успял да направи снимки на трима мъже с пушки именно там.

maidan_snipers

Твърденията на Сергей също се различават от тези на Парубий. “Тъкмо презареждах, когато при мен дотичаха няколко души и единият ме затисна с крак и каза – Те искат да поговорят с теб”, разкрива Сергей. Той е убеден, че мъжете са били от хората на Парубий. Впоследствие е изведен от Киев с автомобил. По това време трима полицаи вече са фатално ранени и масовото убийство на протестиращи е започнало. Самият Андрей Парубий категорично отрече пред Би Би Си да знае нещо за описваните от Сергей събития. Парубий заяви, че за масовите убийства на Майдана са отговорни снайперисти, които “пристигнали от Русия”.

Ще завършим с думите на бившият ръководител на Службата за сигурност на Украйна Алексаднър Якименко: «Убийствата на Майдана, всичките убийства – са дело на самите опозиционни сили». За което вече съвсем откровено говори дори ВВС.

Оригиналното разследване на Би Би Си – http://www.bbc.com/news/magazine-31359021

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=C7v9grLfZX4[/embedyt]