Семейството на застреляния руски пилот не иска компенсации от Турция

Семейството на убития по време на катапултиране руски пилот Олег Пешков не смята да приема компенсация от Турция за гибелта на руския военнослужещ, заяви братът на загиналия Павел Пешков в интервю по радио „Говорит Москва“, цитиран от ТАСС.

„Не, разбира се, това са глупости. Никой не подготвя каквито и да са петиции до Турция с молба за компенсации. Нима сега ще просим каквито и да са компенсации? Дори не сме мислили за подобно нещо. И да ни предложат компенсация, никой няма да я вземе. Това не е унизително, това е ужасно“, заяви той коментирайки информацията за намерението на властите в турския град Кемер да подари на семейството на Пешков дом.

По-рано прессекретарят на турския президент Тайип Ердоган – Ибрахим Калин заяви, че Анкара е готова да разгледа въпроса с компенсациите на роднините на пилота „за да смекчи болката на семейството“, ако има заявление от родствениците на Пешков.

На 24 ноември 2015 г. турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет Су-24 над Сирия. Пилотът Олег Пешков беше застрелян при катапултиране. От Анкара уверяват, че руският самолет бил нарушил турското въздушно пространство в района на границата със Сирия.

От руското военно министерство заявиха, че самолетът се намирал изключително над сирийска територия и не е имало каквото и да е нарушение на Турското въздушно пространство.