Сезонът на политическите убийства

В Киев бяха застреляни опозиционерите – журналистът Олег Бузина, бившият депутат Олег Калашников. Кои ще са следващите?

Олес Бузина, Сергей Сухобок, основател на сайта „Обком“, Олга Мороз, главен редактор на регионалния „Нетешински вестник“. Това са имената на тримата журналисти, убити в Украйна. Освен тях за последните дни и два месеца трябва да се прибавят имената и на още опозиционери –

Новината за гибелта на Сухобок и Мороз бе разпространена часове след  убийство в Киев на журналиста Олес Бузина. При това се оказа, че двамата му колеги са застреляни преди него. А властите са си мълчали и за двата случая, съобщи Нюз.ру.

През нощта на 12 срещу 13 април в столицата е бил убит Сергей Сухобок, основател на сайта „Обком“. Украинското МВР в началото не е потвърдило новината. Това станало едва сега. Милицията обаче твърди, че Сухобок е станал жертва на битов скандал с група хора, „изпаднали в опиянение“ заради Великденските празници. Тази година православният Великден бе на 12 април.

При това от Столичното МВР твърдяха, че Сухобок не е убит в Киевска област. По-късно стана ясно, че той е загинал в столицата. Днес журналистът ще бъде погребан в затворен ковчег, което усилва още повече мистерията около смъртта му.

На 15 април в дома си била намерена мъртва и журналистката Олга Мороз, главен редактор на регионалния „Нетешински вестник“. Убийството станало в град Нетешин в Хмелницка област. По тялото на Мороз имало следи от насилие. От жилището изчезнали някои ценности, което навежда на мисълта за обир. Запознати твърдят, че журналистката подготвяла разследване за незаконна сеч на горите в региона.
Сезонът на политическите убийства

За по-малко от едно денонощие хладнокръвно бяха убити двама известни със своята политическа позиция опозиционери – журналистът Олес Бузина и политикът Олег Калашников. Двамата открито се обявяваха против сегашните власти в Киев и не криеха своите политически предпочитания. И вероятно заради това бяха убити по един същ начин и с един и същ почерк –  близо до дома си с пет куршума.

Президентът Петро Порошенко реагира на случващото се и каза, че тези престъпления „само наливат вода в мелницата на нашите врагове“. Той обаче премълча реалните факти, които говорят за умишлена кампания и за нов почерк при ликвидирането на опозииционни активисти: Олег Калашников и Олес Бузина са били заплашени официално два дни преди убийствата, а домашните адреси на двамата са били публикувани на сайта „Миротворец“, който претендира да защитава националната сигурност на Украйна и разобличава враговете на Украйна. И чийто хостинг – случайно или не – се намира на сървъра nato.tr 

Убийството в Киеве на бившия депутат от Върховната Рада от Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович – Олег Калашников, известен с проруските си позиции, бе предсказуемо и то бе посрещнато от украинските националисти с неприкрита радост. При това тези реакции бяха наистина поразителни: Депутатът Борис Филатов, човекът на олигарха Игор Коломойски в украинския парламент, отговарящ за приватизацията ликуваше след като бе обявена новината и коментира: „Надявам се, че убийството наистина е било поръчково“ и много се радва, че „са пушнали още едно нищожество“.

Също толкова откровени бяха коментарите на депутата Антон Геращенко, личен приятел на министъра на вътрешните работи на Украйна. За него Олег Калашников  е „подла твар“, която „ще отнесе всичките си тайни в гроба“, защото той е знаел най-много за това „кой финансира Анти-Майдана“. В своя профил по повод на тези убийства Антон Геращенко е написал: „рано или късно ще ги накажем всичките“. При такива условия и настроения е ясно как ще бъде проведено разследването на тези престъпления. Само един факт говори красноречив  какво може да се очаква: буквално на мястото на престъплението след убийството бе ограбена снахата на Олег Калашников – крадец дръпнал чантата й и побягнал. И макар че имало достатъчно полицаи, никой не се опитал дори да се намеси и да преследва крадеца.

Убийството на Олес Бузина

 

Владимир Фесенко:
Украински националисти поеха отговорност за убийствата

Известният украински политолог Владимир Фесенко обяви, че неизвестната организация „Украинска въстаническа армия“ (УПА) е поела отговорност за убийството на Олес Бузина и на още „няколко политици и журналисти“.

Политологът написа в своята страница във Facebook, че е получил електронно писмо, в което УПА поема отговорността и за смъртта на „Калашников, Чечетов, Пеклушенко, Мелник“…Споед него в писмото се излагат неизвестни досега подробности, според които всичките убийства са извършени с автомати „Калашников“, калибър 7.65х17 и 9х18.

В писмото УПА също така отправя заплахи, че нейните бойци „започват безмилостна въстаническа борба срещу анти украинския режим“.

 

  Иначе не е тайна, че Олег Калашников бе човекът, който организираше и финансираше проявите на „Анти-Майдана“. Той редовно произнасяше речи на барикадите до Майдана и думите му бяха наистина доста остри и безцеремонни. „Останете тези жалки хлебарки да пищят – нашата задача е да вървим напред“ и още „Надрусани с наркотици и с дива зверска усмивка напират към държавните учреждения“…

По-важното е, че той продължаваше да говори по този начин и срещу новата власт в Киев. Той критикуваше открито министъра на вътрешните работи Арсен Аваков и дори двамата се скараха в пряк ефир по телевизията. Което бе възприето от Аваков като лична обича и опит да се хвърли сянка върху имиджа му.

През март 2015 Калашников разказа, че продължава да се занимава с политическа дейност, която е продължение на политиката на Партията на регионите. Той осъди решението на Върховната Рада за забрана на комунизма и за приравняването му с нацизма, като при това нацизмът в Украйна се легализира чрез назначаването на лидери на „Десен сектор“ в структурите на властта.

Калашников обяви, че организира официално провеждане на митинги по случай 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война – на 9 май. Преди смъртта си Калашников разпространил електронно послание, в което обвинил властите в Киев в „установяване на тоталитарен фашистки режим и в ликвидиране на свободата на словото“. За да бъде спрян този процес, той призовавал за „революция на достойнството“

Убийството на журналиста Олес Бузина бе извършено по-малко от 24 часа след изстрелите срещу Калашников. И веднага след като адресът и данните за Бузина се появиха в портала „Миротворец“. До средата на месец март той бе главен редактор на вестник „Сегодня“ – най-тиражното издание от медийната империя на олигарха Ринат Ахметов. От 2007 той водеше в изданието своя авторска колонка. Негова публикация преди няколко години стана повод за масирани проверки на медиите в страната за това дали отговарят на закона „За защита на обществения морал“ – за това чии интереси обслужват те и кой налага цензура и прави поръчкови материали.

Той останал на поста  главен редактор едва три месеца и напуснал „заради цензурата“. В своя блог Олес Бузина разказа, че в изданието е имало списък със забранени теми, една от които е например „увеличеното производство във фабриката за шоколад на Порошенко в Русия“. Освен това било строго забранено да се критикуват и изобщо да се коментират изказвания и действия на премиера Арсений Яценюк. Материалите против него са забранени с изрична заповед на генералния директор на вестника Василий Потапов.
Мнения и коментари
► „В Украйна има чистка на недоволните от властта“ – заяви заместник-директорът на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин заявява в ефира на радио „Спутник“.  „Пред нас се обрисува картина, както се казва, на чистка на недоволните. Унищожават се хора известни, защото това ще сплаши и всички останали, които са недоволни от властта в Киев. Олес Бузина бе много популярен, бих казал дори, моден, в добрия смисъл на тази дума, журналист и писател, кумир на младите в Украйна. Въпреки това, него не трябва да го наричаме „проруски“, той беше украински патриот: мислещ, ненавиждащ насилието и липсата на свобода, човек на отчаяната смелост. Неговото убийство – това е сплашване на творческите хора, на журналистите“, казва Жарихин. По негово мнение, това престъпление едва ли ще бъде разкрито.

► „В страната установяват строг, бих казал истеричен националистически режим, който не търпи никакви възражения“ – коментира политологът Павел Михеев. Той е убеден, че ликвидирането на Калашников и Бузина са кулминацията на цяла серия от тайнствени и загадъчни самоубийства, които започнаха от началото на годината. „В Украйна властите преминаха към открит терор срещу всички, които имат контрааргументи срещу режима. Можем да говорим уверено, че Украйна преминава към тотален политически терор. Властите в Киев – независимо дали иска или не – косвено признават неспособността си да спорят с политически аргументи със своите опоненти“ – заключава Михеев.

► Естествено властите в Киев обвиняват за двете убийства Русия. „Парадът на политическите убийства очевидно не е случаен“ – написа във Facebook депутатът от Върховната Рада Виктория Сюмар. „Това не е просто разчистване на сметки, това е спецоперация, която ще използват за политическа и информационна борба, за дестабилизация и за „подгряване“ за 9 май….Не е трудон да си представим картината по руската телевизия. Там Бузина е добре познат. може би точно за това е бил нарочен? – пише Сюмар. 

„Руският свят изяжда своите деца“ – написа от своя страна депутатът Сергей Висоцкий. „Точно това не е в наша полза – руският свят показва, уж как убиват в Украйна…

► „Така се готвят за майската истерия“…продължава темата депутатът Игор Луценко. Той обръща внимание върху факта, че новината за смъртта на Бузина е била съобщена по време на вчерашната пресконференция на Владимир Путин. А той „изобщо не изрази изненада и дори не попита, как се е случило това. След което се похвали с резултатите от работата на силовите структури по разкриването на убийството на Борис Немцов“.

„Последните убийства с обществен отзвук в Украйна, на бившия депутат от Партия на регионите Олег Калашников и журналиста Олес Бузина, може да са организирани от радикали или да са вдъхновени от руските спецслужби. Това в коментар за агенция УНИАН бившият главен прокурор на страната Святослав Пискун.

По думите му, версията, че убийствата са политически, е най-вероятната. Песков отбелязва, че е „анализирал през пресата и телевизията редица убийства на политици и бизнесмени от Партията на регионите и е стигнал до извода, че убийствата вероятно са извършени от група хора, организирани по подобие на италианските „червени бригади“. Тоест радикали, решили да се заемат с раздаване на справедливост“.

Попитан за възможното участие на руските спецслужби, той казва, че те може да са замесени, като са целели да предизвикат реакция на проруски радикали срещу украински патриоти.


В Украйна цари климат на жажда за мъст

Някой систематично убива противниците на правителството“ – коментира италианският вестник – La Repubblica.

В действителност, в тишината на много западни медии, в демократичен Киев, който иска да влезе в Европа, се осъществяват безмилостни операции за ликвидиране на всяка форма на опозиция. Три политически убийства за по-малко от 24 часа неизбежно предизвикват възмущение в руската преса и от президента Путин. В Украйна цари климат на ненавист и жажда за мъст. След новината за убийството на Калашников много олигарси, политици и популярни лица в Украйна направиха ужасяващи изявления, в които имаше думи като „най-после“, „заслужил си го е“, „ликвидираха враг“. 

Най-вероятно убийствата са свързани с „най-радикалното крило“ на революционерите в Украйна – неонацисткото движение „Десен сектор“, което участва със своите паравоенни части в потушаването на бунта на опълченците от Източна Украйна. От самото начало на големите промени в Киев „Десен сектор“ оказва сериозно влияние върху формирането на правителство и избора на президента Порошенко, бойкотирайки всички опити за търсене на мирно решение на украинския проблеми и организира наказателни операции срещу всеки, който не подкрепя новата хипернационалистиеска и патриотична линия“.

 

 

Братът на Калашников загинал в деня преди убийството 

 

Точно преди убийството на Олег Калашников неговият брат Владимир Калашников е катаастрофирал и е загинал, съобщи за ТВ-канал „112 Украина“ депутатката от „Блока на Петро Порошенко“ Олга Червакова.

«Това, което знам е, че неговия брат наистина е загинал в автомобила си, в който е провозвал голяма сума пари. Имам тази информация от сови източници, но те са потвърдени и официално“ – каза Червакова.

Според данни от украински медии, в колата на Владимир Калашников са намерени 6 млн. гривени. Не е известно за какво са били предназначени тези пари.

 


Откриха автомобила, от който е застрелян Олес Бузина

 

Автомобилът, от който е стреляно срещу известния украински журналист Олес Бузина, който бе убит днес в Киев, е намерен в квартал на Киев, се казва в съобщение на движението „Евромайдан“ в „Туитър“.

Колата е намерена изоставена край Киевския национален икономически университет. Информацията е потвърдена и от киевската полиция.

От украинското вътрешно министерство съобщават, че основната версия за убийството на Бузина е неговата професионална дейност. Проверява се и версията за неприязън към жертвата.

Следствието вече има седем свидетели на престъплението.

Проруският журналист Олес Бузина беше застрелян в четвъртък 17 април около 13:20 до дома си в Киев от двама маскирани мъже. По журналиста е стреляно от тъмносин автомобил Форд Фокус с чужд регистрационен номер – латвийски или беларуски. Срещу него е стреляно с пистолет ТТ калибър 7.62 мм. Бузина е бил проследен, докато е тичал в парка до дома си.

Олес Алексеевич Бузина е известен журналист, писател и телевизионен водещ. Той е бивш главен редактор на в. „Сегодня“, откъдето напуска заради несъгласие с налаганата цензура от собственика на „Медия група Украйна“.

Предишния ден в Киев бе убит бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников.