Сделките на Русия за "Южен поток" ще се дооформят с посредничеството на Брюксел

Споразуменията на Русия със страните по проекта за газопровода „Южен поток“ ще бъдат дооформени с посредничеството на Европейската комисия до 2016 година, заяви руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов каза това преди 32-ата среща на върха Русия – ЕС в Брюксел на 28 януари. Той уточни, че вече е създадена междуправителствена работна група начело с руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

Руският дипломат припомни, че Русия е сключила от 2008 година междуправителствени споразумения с всички страни, през чиято територия ще премине газопроводът, включително със Сърбия и шест страни от ЕС – България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

„Европейската комисия дълго време си даваше вид, че нищо не е чувала за „Южен поток“. След това на определен етап, получавайки от съответните страни копия от тези споразумения, заяви, че всичките не съответстват на нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, тоест те трябва да бъдат обявени за недействителни или преработени. В резултат на това тези шест страни колективно поискаха Еврокомисията да поеме преговорите с Русия, което европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер се съгласи да направи“, поясни Чижов.

По думите му все още има достатъчно време да се намери решение, тъй като газопроводът ще се строи до 2016 година.

Според Чижов тази ситуация потвърждава, че Третият енергиен пакет е „ярем на шията“ на първо място на европейската енергетика. Неслучайно големи енергийни компании от ЕС, започващи мащабни проекти, правят всичко възможно да се отделят от тази система, допълни руският дипломат. Той отбеляза, че руската позиция е, че „Южен поток“ и другите трансгранични енергийни проекти по принцип не попадат под действието на Третия енергиен пакет.

В същото време Чижов подчерта, че Русия и ЕС са успели от края на 2012 година да отстранят разногласията за изваждането от Третия енергиен пакет на газопровода ОПАЛ – газоразпределителната мрежа в Германия, до която достига газопроводът „Северен поток“.

В момента строителните работи по Южен поток са започнали в България и Сърбия и предстои да започнат в Унгария.

Русия предлага да се синхронизират електроенергийните системи на страните от Общността на независимите държави (ОНД) и ЕС, посочи Чижов пред руски журналисти. Според него синхронизацията би била мощен фактор за развитие на търговията с електроенергия, но процесът на преговори по споразумение с Беларус, Латвия, Литва и Естония, предвиждащо съвместно използване на електроенергийните системи, засега боксува изключително по политически причини.

Владимир Чижов изтъкна също така, че антидъмпинговите мерки на Европейската комисия не се измислят от самата нея, а се взимат под влияние на европейски лобистки структури. Той обаче допълни, че първенството по броя на европейските антидъмпингови мерки отдавна и трайно принадлежи на Китай..