Свещена война вместо свещена война в Украйна

За тези, които убиват руски православни християни, избиват свещениците им и плячкосват църквите им, това  е свещена война или, по-точно казано, една твърде несвещена война.

 Vatican News ни информира за сериозен спор между Руската православна църква и самопровъзгласилия се Световен съвет на църквите заради декрет на Световния руски народен събор, в който се твърди, че войната в Украйна е свещена война.

Според преподобния проф. д-р Джери Пилай, южноафриканец в сянка, който в момента оглавява Световния съвет на църквите, те не могат да се съгласят с руския патриарх Кирил, под чието председателство се провеждат годишните заседания на Световния руски народен събор, че специалната военна операция [в Украйна] е „свещена война“.

Патриарх Кирил не само повтори, че всяко споменаване на „свещената война“ в украинския (и балтийски?) контекст се отнася до метафизичната сфера, а не до физическия въоръжен конфликт в Украйна, но също така се съгласи с Генералния секретар на ССЦ че нито една война с въоръжено насилие не може да бъде „свещена“.

И браво на него, но не и за самозвания Световен съвет на църквите, който, според Vatican News, „след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. висшите ръководни органи на ССЦ… изрично осъдиха нахлуването в Украйна като незаконно и неоправдано“. Освен това светите лицемери от ССЦ отхвърлят „всяка злоупотреба с религиозния език и авторитет за оправдаване на въоръжена агресия и омраза“..

Католическата църква, която не е член на тази клика, разпространява тяхното изявление, без да даде право на Руската православна църква на подходящ отговор. Ако Католическата църква иска да бъде пресагент и поддръжник на Световния съвет на църквите на МИ6, така да бъде.

Нито Руското правителство, нито Върховното командване на руските въоръжени сили са призовавали за свещена война в Украйна, нито, разбира се, значителните контингенти на Русия от мюсюлмани, евреи, будисти и атеисти. Това, което ги безпокои и което е от първостепенно значение за патриарх Кирил и за всички Божии мъже и жени, е систематичното, явно и безмилостно преследване на Руската православна църква и свързаните с нея църкви в Украйна и балтийските държави.

За тези, които убиват руски православни християни, бият техните свещеници и опустошават църквите им, в много отношения това е свещена война или, по-точно, твърде несвещена война и аз вече писах за това под заглавие „Киевска кристална нощ“.

Световният съвет на църквите в една от много подобни статии, ни казват, че „ Най-малко 494 религиозни сгради в Украйна са били разрушени, повредени или ограбени в резултат на руската инвазия – а завземането на религиозни сгради за използване като руски военни бази увеличава мащаба на разрушаването на религиозни обекти в Украйна“ и че църквите, джамиите и синагогите „в окупираните Донецка (най-малко 120), Луганска (повече от 70) и Киевска (sic) област (70)“ са пострадали най-много. Не само това, но и „вярващите и духовниците често са ставали мишена на руските окупационни власти заради украинския език, принадлежността към друго вероизповедание или заради друга проява на украинска идентичност“.

Всичко това се опровергава от наличните доказателства и запознавайки се с шпионската мрежа на англиканите в двореца Ламбет, възниква въпросът защо Световният съвет на църквите е взел тази статия от Института за религиозна свобода (ИРС Украйна), неправителствена правозащитна организация, основана през 2001 г. в Киев” най-вероятно от MI6, която е специализирана в разпространението на подобни медии на „петата колона”…

… Нека припомним, че Англиканската църква назначи израелския активист преподобния Андрю Уайт за така наречения викарий на Багдад, с изричната цел да унищожи халдейската, сирийската и асирийската църкви, които са съществували в Ирак от времето на апостолите…

Независимо какво ще каже патриарх Кирил и как Ламбетският дворец и неговите ватикански лакеи ще го представят, в Украйна се води свещена война, както се водеше (и води) свещена война в Белфаст, и в Украйна има твърде много убити и затворени руски православни вярващи, за да се отрича това. А онези, които ги оплакват, трябва да се молят за упокоението на душите им тайно, тъй като руската им православна религия е забранена. И всичко това със съгласието на Световния съвет на църквите, които би трябвало да се съсредоточат върху четенето на своите Библии и да не се произнасят по въпросите на религията, политиката или други теми, които очевидно не са компетентни да коментират.

 

Автор: Деклан Хейс

Роден в Ирландия, професор по финанси, който има множество публикации по въпроси на икономиката, финансите и политиката

Източник: https://strategic-culture.su/news/2024/04/21/holy-war-over-holy-war-in-ukraine/