Светът за изборите: Удар за управляващите

„Успехът на опозицията може да прокара пътя за оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност“, пише британският „Файненшъл таймс”.

„Удар за Бойко Борисов на президентските избори“, така агенция „Асошиейтед прес“ озаглавява кореспонденцията си за изборите у нас, в която цитира социологически данни за изхода на вота.

„Ако резултатът се потвърди окончателно, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цецка Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и авиационен ас Румен Радев“, посочва още АП.

Опозиционният кандидат Румен Радев печели първия тур на президентските избори в България, пишат германски издания, като отбелязват, че той е проруски настроен и настоява за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

„Радев призова за отменяне на западните санкции, наложени на Русия след анексирането на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна, но заяви, че изцяло подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ“, припомня „Дойче веле“.

„Следващият президент на България ще бъде определен на балотаж, след като на първия тур никой от кандидатите не можа да събере повече от 50 процента от гласовете“, изтъква в. „Ханделсблат“.
„Изненадващата победа на подкрепяния от социалистите Румен Радев хвърля правителството в криза“, отбелязва сп. „Шпигел.

Румънските издания отбелязват, че за първи път гласуването на президентските избори е било задължително.

„Румен Радев – българският кандидат, подкрепен от социалистите, се класира на първо място на президентските избори в България“, пише в. „Ромъния либера“. „Проруският кандидат спечели първия тур. Тежък удар за правителството в София“, посочва в. „Либертатя“.

„Победата на Радев представлява неуспех за премиера Бойко Борисов. Премиерът консерватор предупреди по-рано, че ще подаде оставка и ще предизвика предсрочни избори, ако неговата кандидатка не се класира на първо място на първия тур. Подобно решение би хвърлило отново в несигурност тази бедна държава в ЕС, която се сблъска със социално недоволство в началото на 2013 г., пише „Либертатя“.

„За втори тур остана избирането на новия български президент“, написа турското издание „Милиет“. Медията посочва, че нито един от кандидатите не е събрал нужната подкрепа, за да победи на първи. „Милиет“ припомня заръката на министър-председателя Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако не спечели на първи тур.

„На българските избори предварително води социалистът Радев“ („Газета“); „Българският премиер обещава да излезе в оставка, ако Цачева изгуби втория тур“ („Лайф“); „Начело е един „приятел на Русия“ („Политическа Русия“); „На първия тур победи Румен Радев, обявил се за сближаване с Русия“ („Факти и коментари“) – това с водещите заглавия в руските медии днес.

„Българите не успяха отведнъж да изберат своя пети президент“, констатира „Мир 24“. Активността надхвърли 50 на сто, но за избиране на държавен глава ще бъде произведен втори тур, тъй като никой кандидат не събра необходимите 50 процента от гласовете, пояснява „Комсомолская правда“.
Медиите наричат Радев „проруски кандидат“, отбелязва „Новий ден“. Радев призовава да бъдат вдигнати санкциите на ЕС против Русия, отбелязват наблюдатели, цитирани във „Ведомости“. В Цачева те виждат привърженичка на проевропейска политика, добавя вестникът.

Източник: Факти.бг