Светлана Шаренкова: Луди и/или глупаци пишат писмо до Тръмп срещу Русия

Росен Плевнелиев, на който остана само седмица президентство, е подписал заедно с политици-ястреби от няколко европейски държави писмо до Доналд Тръмп, зоват го да продължи конфронтацията с Русия, водена от Обама и Хилари Клинтън: „Именно ние, а не Владимир Путин, желаем Америка да е велика”, пишат те.

Безсилието на отиващия в историята вашингтонски елит е стигнало до патологични размери, щом като използва такива форми на натиск над новия президент. А подписалите до един са провалени политици без авторитет в своите държави. Кои са те: шведът Карл Билд обяви, че православието е по опасно за ЕС от ислямизма (?!), бившите президенти на Естония и Латвия в остро противоречие с европейските практики прокарваха политиката за отнемане на граждански права на руските малцинства, румънецът Бъсеску е разследван за корупция, Плевнелиев даже не посмя да се кандидатира за втори мандат. Точно те ли говорят от името на народите на Европа?

С какъв мандат Плевнелиев ангажира България в това активно мероприятие, щом над 80% от нашия народ изразява симпатии към Русия и към водената от президента Путин политика. Новият ни президент ген. Румен Радев заяви готовност за нормализация на отношенията ни с Русия, с какво право Плевнелиев организира този откровен саботаж.

Подписът му създава тежки проблеми в отношенията не само с Москва, но и с новата администрация във Вашингтон. Явно Плевнелиев си търси топло местенце в някое лобистко грантово НПО, но защо залог на личната му кариера да бъдат националните интереси на България?

Кога най-после Плевнелиев и излъчилият го ГЕРБ ще понесат политическа отговорност за недипломатичните си изказвания и лъжите? Нима не разбират, че не само те, но и менторите им на Запад са вече на бунището на историята.

Задава се нов световен ред — на многополюсния свят, при който са признати и балансирани интересите на всички суверенни държави, на всички цивилизационни модели. Плевнелиев и другите подписали са извън времето и събитията. Не случайно Тръмп каза, че само глупавите и лудите могат да бъдат срещу мира и нормалните отношения с Русия.

Автор: Д-р Светлана Шаренкова, в. Земя