Светлана Захарова – най-яркия диамант в короната на световния балет

На 16 октомври 2017 г. в зала 1 на НДК българската публика ще бъде свидетел на поредната ювелирно-бляскава вечер с примабалерината на Болшой театър, Ла Скала – Милано и Народен артист на Русия – Светлана Захарова в главната роля на балета „Жизел“.  На сцената, Захарова ще си партнира с Денис Родкин, като настроението ще бъде преповдигнато  от гост диригента на Болшой театър маестро Павел Клиничев, който с красив маниер, изящно ще ни поднесе  блестящата интерпретация на това произведение  заедно с Оркестъра на Националната опера и балет.

svetlana-zaxarova-balerina-8475697832745827487268127362534

По повод предстоящото и представление ето и някои интересни факти за плановете на балерината за бъдещето и личния и живот:

Диамант с нейното име: На 23 април 2016 г. с името „Балерина Светлана Захарова“ наричат диамант добит в Якутия с тегло 58,4 карата. Той е наречен така от специалната Комисия за именуване на получени диаманти над 50 карата с бижутерийни качества.

Идеята да стане балерина: е на нейната майка, но примата искрено се надява, че е изпълнила всичките и очаквания. Успяла е да комбинира природните данни, доброто училище и упоритата работа.Top of Form

За обучението: в Москва е различно от Санкт Петербург . В Болшой театър всеки танцьор има право и възможност да опита различни неща и да използва способностите си на 100%.

За ролята на руското балетно училище днес пред света споделя: „В страната има много талантливи деца, а учителите в хореографските ни училища са прекрасни. Днес на практика няма театър в света, където нашите танцьори да не правят представления и нашите учители да не са преподавали. Ако Западът е ориентиран към съвременната хореография, то руското училище определено е по-силно предимно в класиката“.

За световното и призвание като стандарт за изпълнител на класическия балет:

„Класика в балета – това е най-трудното, не само за мен. Класиките в света са добре танцувани. Но аз се интересувам от възможностите за движение на съвременната хореография. Смятам, че съм гъвкава балерина. Когато изнасям своите солови концерти, в моята програма основно е застъпена съвременна хореография. Повече ми харесва да танцувам класиката като пиеса. Сега работя усилено върху съвременния репертоар. Искам да работя в различни жанрове – това е важно и интересно за мен.“

За славата: “Този, който казва, че е уморен от вниманието и славата му е в тежест, според мен просто е неискрен. За мен това не е тежест, напротив – изпитвам удовлетворение. Тя е нещо към което се стремях още от училище, нещо за което непрекъснато и постоянно работим. И аз ще правя същото по-нататък, да изграждам своята балетна кариера. Но, разбира се, когато сте в определен статус на „звезда“, това означава, че много пъти увеличаваш отговорността и нямаш право на никакви грешки. Следователно е необходимо да се работи все по-усърдно“.

За времето в което си почива:
„Животът по време на турне и огромения брой изпълнения е толкова изтощителен, че е невъзможен без почивка. Разбирам добре, че понякога е по-добре да пропуснете нещо, а след това да го направите повече и по-добре. Балетът може да се нарече доброволен труд. Но балетът е моят живот, моята професия, в която съм от 10-годишна и без която не мога да съществувам“.

За семейството:
„Нямах никакви колебания по въпроса. Аз и цялото ми семейство чакахме това, така че когато се роди дъщеря ми, всички бяха щастливи – Аз, съпругът ми и майка ми. Раждането на дете е специален, решаващ момент в живота. Името на дъщеря ми, Анна е дадено според светиите – от църковния календар. Тъй като аз и съпругът ми – цигуларят Вадим Репин – често пътуваме, образованието на Анечка се дължи на майка ми. Отначало тя е посветила живота си на мен, а сега е напълно отдадена на грижите за внучката си. Съпругът ми често идва, независимо къде съм. Винаги се опитваме да се срещнем, където и да е по света.“

За щастието в личния живот:
„Да, щастлива съм. И двамата с Вадим служим на изкуството: аз съм балет, а съпругът ми – музика. Разбираме се взаимно. Ние обичаме да ходим на пиеси и концерти заедно, а след това да обсъждаме какво сме видели. Мнозина казват, че веднага щом напуснат стените на театъра незабавно забравят за него и преминават към други неща. Ние винаги мислим за изкуството и казваме – ние го притежаваме вътре в нас по някакъв начин. Музиката и балетът съществуват заедно, наскоро за пръв път поехме риска да участваме заедно в Швейцария, където се провежда фестивалът на изкуствата, в който се представят различни жанрове: певци, танцьори, музиканти, читатели. Получавахме много покани от този форум от много години, като най-накрая намерихме „прозорец“, свободен за двама ни. Ще създадем и съвместен проект, в който ще свири Вадим, а аз ще танцувам по музиката му.

За предстоящите планове:

Пътува по целия свят и за нея е важно, човек да бъде общителен, концентриран.
Програмата и е прекалено наситена. Предстоят и проекти в Милано, Лондон,Токио, Москва, Санкт-Петербург, Пекин.. и това е само част от календара.

24-4-1