Светият Синод организира редица мероприятия по повод 1 година от прославлението на св. Серафим

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ, предаде ИА Фокус

През целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му.

По повод годишнината от прославлението на св. Серафим с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и Света Гора Атон.
На 25 февруари в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата „Возвращение забытых имен“. Началото на конференциите е в 10.00 часа От 16.30 часа в Руския храм-подворие „Св. Николай“ ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян. От 19.00 часа ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение“ от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

В деня на прославлението на св. Серафим, 26 февруари, ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия. В 12.00 часа ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му. През целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7.00 часа до 21.00 часа.

Погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г.
На своето заседание на 5 февруари Светия Синод на БПЦ взе решение тържественото прославление на новия светия да се състои на 26 февруари – денят на неговата кончина, който да бъде и денят в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец.
Програмата на богослужебните честванията започна на 25 февруари вечерта с отслужване на Последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев при гроба му в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. След това литийно шествие начело с иконата на новоканонизирания светец подарена от РПЦ на БПЦ се отправи от руската църква към ПКСХП „Св. Александър Невски“, където бе отслужено Всенощно бдение.

На 26 февруари в ПКСХП „Св. Александър Невски” преди началото на Божествената св. Литургия стана тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква – светител Серафим Софийски Чудотворец. След това пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим Софийски Чудотворец в криптата на Руската църква бе отслужен първия молебен към Светеца.