Светите руски земи. Те формираха реалността, в която живеем.

Преди 1000 години, на 15 юли 1015 г., в село Берестово умира княз Владимир. Той е и Владимир Красное Солнышко от руските билини, той е и свети Владимир, един от първите руски светци.

rus1

«Денят на кръщението на Русия» В. Васнецов. 1890 г. © / Commons.wikimedia.org

Делата на тези хора са ги надживели. Може би те дори не са подозирали, как ще се отразят техните дела върху бъдещето. Направихме подбор на най-разпознаваемите руски светци.

rus2Княз Владимир (960-1015), равноапостолен

За негова основна заслуга се смята покръстването на Русия. Именно затова князът е приобщен към лика на равноапостолите – голяма чест. Като покръстил страната, той с това си действие я въвел в кръга на великите европейски държави. Като завзел Херсонес и се укрепил в Крим, Владимир бил заплаха за най-великата държава в света – Византия. И приел християнството от победените. Това оформило руската държавност като такава. Приемането на византийските традиции определило последващото й развитие в политиката, икономиката и културата.

rus3Княз Александър Невски (1220-1263), чудотворец

Не е изгубил нито една битка. Постигнал е облекчаване на зависимостта на Русия от Ордата. Използвал е съюзът с Ордата за сплашване на шведите и рицарите от Тевтонския орден. Но друга е основната му заслуга. В най-тежкото време той е успял да запази това, което било останало от «Златната Рус», създавайки от парчетата разорена от татарите територия основата на бъдещата национална държава.

rus4Митрополит Алексий (1300-1378)

Светското му име е било Елевферий Бяконт. Като син на болярин трябвало да стане военен. Но през 1320 г., на 19 години отишъл в манастир. Впоследствие станал митрополит. Управлявал Московското княжество по времето на трима князе (Симеон Горди, Иван Красиви, Дмитрий Донской). Инициатор е на строителството на първия Московски каменен Кремъл, което дало на Москва името Белокаменна. Благодарение на старанията му Москва станала обединителка на руската земя. Като цяло, Алексий направил Москва столица на Русия.

rus5Живописецът Андрей Рубльов (1360-1428), преподобен

Създател на националния руски стил в живописта, която е сред върховете на световната култура. Дълго време смятали за задължителен в руския иконопис канонът на Андрей Рубльов. На световния пазар на изкуството до ден днешен най-ценни и популярни са руските икони и руският авангард. За дълго време е формирал чувството на божественост в руското изкуство. Руският Бог не е «мълния от запад на изток», а тиха, нежна светлина, като в «Троицата» на Андрей Рубльов.

rus6Княз Ярослав Мъдри (978-1054), благоверен

По негово време и с неговото участие бил съставен първият свод със закони, известен като «Руска Правда». Ярослав скъсал с църковната зависимост от Константинопол и за първи път сам назначил руския митрополит. Основал първите школи към манастирите. Наредил да се чества Св. Георги, неговия нелесен покровител, в цяла Русия, след което този светец станал един от символите на руската вяра. Днес той е върху герба на Москва, върху едноименните ордени, медали и лентата на Победата.

rus7Адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), свети праведен воин

От неговата докладна записка: «Благодарение на Бог, по време на всичките боеве с неприятеля и при целия флот под мое командване, нито един кораб не е изгубен и нито един от хората ни не е пленен от неприятеля». Провел е 43 морски сражения, и всички са завършили с победа. Обърнал представите за тактиката на морския бой, станал родоначалник на руската тактическа школа по военноморско дело.

Константин Кудряшов

Статья из газеты: Еженедельник „Аргументы и Факты“ № 31 29/07/2015

http://www.aif.ru/society/history/svyato_mesto