Светините възродиха храма в “Княжево”

„Никога не съм виждал храма „Св. Пантелеймон“ толкова пълен. Никога в историята на създаването на църквата не е имало такова велико събитие! Това е истинска благодат!“ Това каза  настоятелят на храма в „Княжево“ отец Димитър.

Мощите на великомъченика изцелител бяха докарани в сряда с полицейски кортеж първоначално в малката църква в „Княжево“, известна като „църквата на белогвардейците“. Още в 16.30 часа дворът се препълни с миряни, а вътре в църквата хората още от обяд заемаха места, тъй помещението трудно побира повече от 20 души. Но се събраха стотина, които искаха да се поклонят на светинята. Сред тях имаше болни хора, дори с патерици, които искаха да измолят изцеление от св. Пантелеймон. Българи и руснаци заедно отдадоха почит пред светията, дарувал здраве на милиони. Всички получиха по една осветена на мощите икона с образа на светеца изцелител.
„Днес ние сме свидетели на истинско чудо и благодат – пристигането на Светата глава на великомъченик Св. Пантелеймон в България. Това е Божия благодат и благословията на Света гора – Атон. Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи с Божията помощ“, каза Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

„До 1.30 през нощта потокът от хора не спираше. Сутринта точно в 6.30 часа малката църквичка отново се препълни с миряни, дошли да се помолят на Св. Пантелеймон. Отслужихме Светата литургия заедно с йеромонах Моисей от манастира „Ксенофонт“ отново на три езика – български, гръцки и руски, тъй като към нас се присъедини за молебена и епископ Пантелеймон от Руската православна църква“, разказа отец Димитър. Той припомни, че в княжевската църква идват предимно потомци на руските белогвардейци и хора от бившите руски републики, но напоследък и много българи от района. Храмът е минал през период на духовен вакум, когато не се е посещавал по различни причини. „Този кумувам е пряка последица от годините, в които хората са били осакатявани духовно“, казва отец Димитър. Но дори тогава църквата се запазва и властите се отнасят добре към белогвардейците, защото са руснаци. По време на социализма редовно е имало служби. От 90-те години обаче те са само на големите празници. „Желанието ми е храмът да стане действащ ежедневно. Всеки, който иска да дари средства или икони, е добре дошъл. Бих се радвал, ако храмът е винаги толкова пълен, колкото беше през на 26 и 27 юли“, моли се свещеникът.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в. Стандарт