Сваленият Ил-76 е превозвал щаба на командването в Луганск?

Голяма е вероятността сваленият от опълченците Ил-76 да е превозвал щаба за координиране на действията в Луганск, под командване на високопоставен американски офицер (НАТО), съобщи ИТАР-ТАСС.

Това е една от многото версии, плъзнали в медийното пространство през последните дни.

Напомняме, че на 14 юни, в района на Луганск, опълченците са свалили военно-транспортния самолет ИЛ-76, в момент на кацането му на луганското летище.

Съгласно версията, към Луганск са били изпратени три военни самолета Ил-76. Единият самолет превозвал групата на разузнаването. Този самолет в момента се намира на територията на летището в Луганск. Вторият Ил 76 превозвал щаба на командването (сваленият от опълченците) и третият самолет е бил със специално оборудване и комуникации на борда, който също е кацнал успешно. Смята се, че най-безопасен от трите военни самолета е бил вторият (сваленият).

Луганското летище е под контрол на украинските военни. В тази връзка се смята за надежден пункт, контролируема зона, изключваща поражения на украинските военни самолети, поради което изключително подходящо място за разполагане на щаб за координиране на действия в района.
Според очевидци, след падането на втория Ил-76, към мястото на крушението се стекло голямо количество украинска военна техника, като малко по-късно групите се изтеглили с останките от крушението в Киев.
Реакцията на света по отношение на сваления Ил-76 е повече от неадекватна, наподобяваща истерия.