Свалените маски на украинския майдан

Независимо от протестите на украинските власти, френският телевизионен канал Canal+излъчи документален филм, който разказва за „евромайдана” в Украйна и за трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса. В понеделник френските зрители имаха възможността да гледат разследването на режисьора Пол Морейра, озаглавено „Маските на революцията“. Авторите на филма обективно описват събитията, които се случиха в Украйна през 2014 година.

r2_www.go2life.net_1392936742_maidan-before-after-2_8aa493ce

Екипът на известния френския журналист е посетил Дома на профсъюзите в Одеса, където на 2 май 2014 г. радикалите от „Десен сектор” устроиха масово клане и убиха 48 души по особено жесток и мъчителен начин, а над 200 бяха ранени. Филмът изследва ролята на подбудителите на престъплението – лидерите на украинските националистически групировки. Авторите на филма констатират, че случилото се там няма нищо общо „с борбата за демокрация“.

По-рано украинското правителство, чрез посолството си във Франция, се опита да окаже натиск върху ръководството на Canal + с настояване да отмени излъчването на филма.Украйна предложи на френския канал своя селекция от документални филми, които пропагандират официално одобрената версия на събитията, такава, каквато я представят сегашните власти в Киев.

Необичайното във филма е това, че авторът му на практика е първият сред колегите си, който се опитва да разгледа сериозно и обективно събитията в Украйна след така наречения „евромайдан“. За изнежената европейска публика шок предизвикват кадрите и подробното описание на драмата в Дома на профсъюзите в Одеса, където проруски настроени демостранти бяха изгорени живи от украински радикали. Досега за тази трагедия във Франция не се говореше особено много. Както и не се забелязваше важната роля на националистическите и неонацистки групи, драстично подсилени от „евромайдана” и получили реалната възможност за оказване на натиск върху сегашните украински власти.

odesa

Във филма си Морейра подчертава: „Украинската революция създаде чудовище, което скоро ще се обърне срещу своя създател“. При това авторът избягва едностранчивостта в представянето на украинските проблеми – филмът е изграден върху свидетелствата на очевидци, в това число и настроени откровено националистически. По време на снимките режисьорът е разговарял с представители на националистическата партия „Свобода“, батальона „Азов“ и радикалната групировка „Десен сектор“.

d0bdd18ed0bbd0b0d0bdd0b4-d0bcd0b0d0b9d0b4d0b0d0bd-7Специално внимание в разследването е отделено на влиянието на САЩ върху украинските събития, както и на оказаната от Вашингтон подкрепа за екипа на Порошенко в извършването на преврата.(На снимката – помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд раздава кифли на участниците в Майдана)

Авторът на филма твърди, че „зад гърба на демонстрантите от Майдана“ са се криели неонацистки групи, които, бидейки добре въоръжени, благодарение на тези събития сега диктуват политиката на новата власт в Киев. Според Морейра САЩ умишлено „са слепи за съществуването на тези групи“, защото те са им необходими „за блокиране на политиката на Путин“. Той стига до заключението, че Украйна днес е страна, изпаднала в хаос. За това, според него, трябва да „благодарим“ на въоръжените екстремистки групи и на САЩ.

Източник: Memoria de futuro