Сбогом и БЛАГОДАРИМ, ансамбъл „Александров“!

65 музиканти от един от най-известните мъжки хорове в света „Александров“ загинаха при тежката самолетна катастрофа на Ту-154 край Сочи.

15-23june2014israel-6Ансамбълът за песни и танци на Руската армия е създаден през 1928 г. под ръководството на преподавателя от Московската консерватория Александър Александров и до днес носи неговото име. Александър Василевич Александров е роден на 13 април 1883 година в село Плахино, Рязанска област. Той е руски и съветски композитор, хоров диригент, народен артист със звание генерал-майор.

 

Създаденият от него хор е най-големият военен художествен колектив в Русия. Първата му публична изява е на 12 октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия.

По време на Втората световна война ансамбълът има над 1500 концерта пред армията на СССР. По-късно хорът пътува в Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република и др. През 1978 г. е обявен за академичен ансамбъл. Гастролира в над 70 страни по света – включително и в България през 2015 година.

 

През 2004 г. прави концерт във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел II. В настоящия му състав влизат общо 186 души. От май 2016 г. ръководител на ансамбъла е генерал-лейтенант Валерий Халилов.

В деня на катастрофата артистите от ансамбъла са отивали да поздравят с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlEA04-IVbM