“Сбербанк” и “Алибаба” ще правят съвместно предприятие за интернет търговия

“Сбербанк” и “Алибаба” ще правят съвместно предприятие за интернет търговия

Публикувано от:

Още през първата половина на 2017 г. руската “Сбербанк” и китайската корпорация Alibaba Group планират да създадат съвместно предприятие (СП) в сферата на онлайн-търговията.

В съвместното предприятие”Алибаба” ще се занимава с трансграничната търговия в Русия и ОНД, а “Сбербанк” ще контролира бизнеса и ще се занимава с финансови инвестиции, съобщи “КоммерсантЪ“, като цитира свои източници.

Предполага се, че СП ще бъде регистрирано като руско юридическо лице, а делът на “Сбербанк” в него ще е не по-малко от 50%. На предприятието ще бъде забранено да работи в сферата на финансовите услуги, тъй като това ще е приоритет на банката. “Става дума за създаването на компания на стойност няколко милиарда долара, която да се превърне в най-крупния играч на пазара на трансграничната интернет търговия в Русия и редица други страни”, пояснил източникът на изданието.

“Российская газета” припомня, че китайският гигант в интернет продажбите Alibaba Group е “най-големият ритейлър в света” по резултати от фискалната година, приключила на 31 март 2016 г. Конкретни цифри не бяха оповестени, но според изявленията на представители на компанията, стойността на реализираните от нея стоки надвишава $482,1 млрд.