САЩ ще финансират украинската армия с над 500 млн. долара

САЩ ще финансират украинската армия с над 500 млн. долара

Публикувано от:

Украйна ще получи над 500 млн. долара от правителството на САЩ за финансиране на тренировките на военните. Това пишат украинските медии, позовавайки се на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Той е изпратил писмо на Върховната Рада в Украйна, написа на страницата си във Фейсбук депутатът Ана Гопко, предаде телевизия “Звезда”.

По думите на Гопко средствата ще бъдат използвани и за тренировките на Националната гвардия и въоръжените сили на Украйна, съвместно с американските военнослужещи на полигона в град Яворово, Лвовска област.

Белият дом официално заяви, че тренировките на бойците от Националната гвардия на Украйна започват през март. Тогава Джо Байдън преговарял с ръководителя на Украйна Петро Порошенко. Освен това през 2015 година, САЩ обещали на Киев военна техника на стойност 75 милиона долара: 200 танка, радари, уреди за нощно виждане и средства за връзка. Първите 30 военни джипове “Хъмви” пристигнаха в Украйна още през пролетта. Украинските военни не са доволни от качеството на американската военна техника – те се оплакали от липсата на резервни части за джиповете “Humvee”.