САЩ ще сглобяват вертолети в Русия, въпреки санкциите

Уралският завод за гражданска авиация (УЗГА) е подписал контракт с американската компания Bell Helicopter, който предвижда сглобяване на леки еднодвигателни вертолети на Bell 407GXP в Екатеринбург, съобщи вестник „Коммерсант”.

На сайта на УЗГА се съобщава, че заводът влиза в холдинга „Оборонпром”, който се намира под действието на санкциите на корпорацията „Ростех”.

При това генералният директор на УЗГА Вадим Бадеха изрично уточнил, че „предварителните съгласувания с американската страна” вече са се състояли и затова той изключвал риск от прилагане на санкциите спрямо проекта, пише Блиц.

Според Бадеха, в производството може да бъдат вложени 500-600 млн рубли (10-12 млн долара). С поред вестник „Коммерсант” сглобяването на първите три вертолета може да завърши още до края на тази година. Те ще бъдат използвани за сертифициране на производството, след което може да бъдат придобити от Федералната агенция за въздушен транспорт (Росавиация). Вертолетите може да представляват интерес за МВР и частни предприемачи.

Пак според Бадеха, сега стойността на вертолета е около 5 млн долара, но цената може да спадне със 17% заради липса на вносни мита