САЩ ще похарчат $162 млн. за аналог на руския ракетен двигател РД-180

САЩ ще похарчат $162 млн. за аналог на руския ракетен двигател РД-180

Публикувано от:

Пентагонът обяви, че е сключил договори с две американски фирми за разработка на ракетен двигател, който да замени руския РД-180, съобщава „Руски дневник“ като цитира прес службата на американското военно министерство.

С корпорацията „Аероджет Рокетдайн“ е подписано споразумение за $115,3 млн. с опция сумата да се увеличи до $536 млн. Парите трябва да бъдат похарчени за разработване на силовата установка AR-1, която да замени руския РД-180. Договорът с втората фирма „Юнайтед Лонч Сървисиз“ предполага за работа по проекта за ракети „Вулкан“ да бъдат отделени $46,6 млн. И двете компании трябва да покажат резултатите от работата си не по-късно от 31 декември 2019 г.

Конгресът на САЩ има намерение да наложи забрана за вноса на руските двигатели, които се използват в американските ракети-носители „Атлас 5“, припомня „Российская газета“. През 2014 г. по инициатива на сенатора Джон Маккейн доставките на РД-180 в САЩ бяха забранени, но още през миналата година под натиска на военните ембаргото бе прекратено. По-късно Маккейн поиска от Пентагона да предостави доказателства за необходимостта от руските ракетни двигатели и предложи забраната да бъде въведена отново.

Против подобно решение са колегите на Маккейн и военното ведомство. Оттам твърдят, че доставките на ракетни двигатели от Русия са критични, а да се създаде адекватен аналог ще е трудно. Те дори намекват, че Маккейн лобира за интересите на определени компании.