САЩ ще направят всичко, за да установят пълен контрол над петролните находища на Либия

Кандидатът за поста на специален представител на президента на САЩ за Либия Себастиян Горка още в предизборната кампания е предложил план за разделянето на тази северноафриканска страна на три части, пише „Известия“, цитиран от ИА Фокус. Това много се разминава с позицията на Русия, която традиционно защитава идеята за запазване на държавните граници.
Членът на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията Игор Морозов заяви, че интересите на САЩ в района на Северна Африка все повече ще се увеличават.
„Администрацията на Доналд Тръмп се върна към стратегията за глобалното доминиране, която беше провеждана от неговите трима предшественици. Последният удар срещу сирийската военновъздушна база показа, че американският президент не е притиснат от никакви обстоятелства и взима самостоятелни решения. Що се отнася до Либия, то американците ще направят всичко, за да установят пълен контрол над петролните находища на страната. За тази цел те ще трябва да си сътрудничат с Европейския съюз, на първо място с Франция и Италия. Освен това ще трябва да активизират работата в рамките на НАТО. Но Доналд Тръмп трябва да помни: без споразумение с Русия той няма да успее да разреши либийския конфликт“, подчерта експертът.