САЩ усукват за съвпаденията на версиите им с тези в доклада на Холандия

Официалният представител на Държавния департамент Марк Тонер заяви на брифинг вчера, че окончателният доклад на Съвета за безопасност на Холандия за причините за падането на малайзийския „Боинг 777“ MH 17 в източната част на Украйна напълно потвърждава версията на Вашингтон за това кой е виновен за тази жестока трагедия.

На въпрос по какъв начин докладът потвърждава теорията на Щатите, след като в него не са посочени нито виновни, нито точното място, откъдето вероятно е изстреляна ракетата на ЗРК „Бук“, Тонер отговори, че Вашингтон вярва, че публикуваният документ потвърждава изводите на САЩ, огласени в първия ден след инцидента.

В хода на брифинга журналистът Мат Ли отбеляза, че в доклада дори не се вменява вина на нито една от двете страни – украинската и руската, съобщава RT. Както бе посочено по-рано, с разкриването на виновните се занимава съвсем друго разследване, което още не е приключило. „Тогава как този доклад потвърждава вашата версия, при условие, че в него дори не се прави предположение кой би могъл да извърши това?“, попита Ли.

„Защото там се казва, че MH 17 е бил свален с ракета от комплекса „Бук“ от територия, контролирана от опълченците. И ние го заявихме това още в първия ден“, отговори Тонер.

Мат Ли обаче отбеляза, че Държавният департамент е отишъл още по-далече в установяването на предполагаемото място, откъдето е изстреляна ракетата и веднага е обвинил за това опълченците. „Да, ние сме уверени в това“, отговори представителят на Държавния департамент, съгласявайки се, че докладът на следствената група не възлага вина за случилото се върху нито една от двете страни на конфликта.

Припомняме, че холандските специалисти публикуваха окончателния доклад, според който MH 17 е бил свален с ракета 9М38, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс „Бук“ от територията на Източна Украйна. При това, по думите на Холандия, „ракетата е била изстреляна от територия с площ 320 кв. км“.

Холандците подчертаха, че за определянето на точното място, откъдето е изстреляна ракетата, ще е нужно допълнително разследване.

В същото време руските специалисти успяват да определят с точност района на изстрелването на ракетата. Според версията на концерна „Алмаз-Антей“ пускът е бил произведен от населеното място Зарощенское, намиращо се под контрола на украинските силоваци. Специалистите от концерна, позовавайки се на математическо изчисление на траекторията, са изключили ударът да е бил от населения пункт Снежное.

В хода на експериментите, проведени от концерна, е установено, че е била изстреляна стара модификация на ракетата 9М38, която от 2011 г. не е на въоръжение в руската армия, но до ден днешен се използва от военните в Украйна.

За провеждането на експеримента на концерна е бил използван специален самолет Ил-86, с аналогична конструкция и основни параметри на „Боинг 777“.

„Резултатите от експеримента напълно опровергаха изводите на холандската комисия за типа ракета и мястото, откъдето е изстреляна. Днес ние можем еднозначно да заявим, че ако „Боинг 777“ на малайзийските авиолинии е бил ударен от ЗРК „Бук“, то той е бил поразен от негова ракета 9М38 от страната на населения пункт Зарощенское“, заяви генералният директор на ПВО „Алмаз-Антей“ Ян Новиков.