САЩ удариха "Банката на Путин", началника на военното разузнаване и няколко олигарси

САЩ удариха "Банката на Путин", началника на военното разузнаване и няколко олигарси

Публикувано от:

На извънредна пресконференция днес президентът на САЩ Барак Обама обяви разширен пакет мерки, насочени срещу Русия. Причина за тях стана непризнатото от международната общност анексиране на Крим от страна на Русия.

Обама подписа и указ, с която се дава право за въвеждане на санкции срещу основни сектори от икономиката на Русия, ако продължи ескалирането на напрежението в Украйна. Под заплаха са финансовите услуги, енергетиката, минното дело, строителството и отбраната.

Обект на мерките стана банка ОАО АБ “Россия”, за която се твърди, че е осигурявала материална помощ на руското управление. Известна още като “Банката на Путин”, тя ще бъде отрязана от достъп до доларови ресурси.

ОАО Акционерна банка “Россия” е голяма банка от Санкт-Петербург, известна с добрите отношения на акционерите й с президента Путин. Тя е ориентирана предимно към обслужване на едри и средн икорпоративни клиенти, включително структури на “Газпром”, “Северстал” и предприятия в Северозападния район.

Основана е през 1990г. с участието на Областния комитет на КПСС в Ленинград като търговска банка “Россия”. Днес най-големият акционер в нея е Юрий Ковалчук, за когото медиите описват, че принадлежи към т.нар. кръг “Озеро” – особено близки до Путин руснаци, забогатели впечатляващо бързо по негово време. Освен това АБ “Россия” е основен акционер в Национална Медиа Група – най-големият руски медиен холдинг, собственик на телевизионния “Первый канал”, покриващ близо 98% от територията на страната и водещ неприкрита пропаганда в полза на Кремъл.

Забрана за издаване на визи, блокиране на активи и собственост ще бъдат обявени за Юрий Ковалчук, братята Борис и Аркади Ротенберг, Генадий Тимченко и Владимир Якунин, за които се смята, че са приближени на президента Владимир Путин.

Владимир Якунин е президент на “Руски държавни железници” от 2005 г. насам. По време на съветския период е заемал различни длъжности в администрацията, най-важната сред които е на старши инженер по външноикномическите отношения към Съвета на министрите на СССР. Според някои източници е бил агент на КГБ,  в областта на научния и технически шпионаж. Той е един от учредителите на кооперавитва “Озеро” заедно с Владимир Путин и Юрий Ковалчук. Между 2000 г. и 2002 г. е заместник-министър на транспорта на Руската федерация, като се занимава предимно с търговския флот на Русия.

Аркади и Борис Ротенберг са сред известните руски олигарси. И двамата са майстори на спорта по джудо и самбо, като до края на съветския период са били треньори по бойните спортове. След промените основават охранителни фирми и търговски дружества, които са занмават с различни видове търговия, както и банки. Членове са на бордовете на голям брой ключови предприятия, в това число “Росспиртпром”, “Кристал” и други. През последното десетилетие основен фокус на дейността им става строежът на тръбопроводи, като сключват множество договори с Газпром, в това число “Северен поток”.

Генадий Тимченко е свързан и с бизнеса на “Газпром” в България – според публикация на московския в.”Комерсант” е много вероятно контролирана от него компания да получи поръчка да строи сухопътните участъци на газопреносната мрежа “Южен поток”. Той е известен от години като съосновател с шведа Торбьорн Торнквист на компанията Gunvor, която след удара от руската държава срещу гиганта ЮКОС на Михаил Ходорковски стана един от най-големите независими търговци на петрол в света. През нея продават при преференциални условия нефт както държавните “Роснефт” и “Газпром нефт”, така и ТНК-BP и “Сургутнефтегаз”.

В списъка също така влизат:

– Началникът на Главно разузнавателно управление на армията (ГРУ) Игор Сергун, зам.-началник на Генералния щаб на руската армия

– Зам.-председателят на Съвета на Федерацията Евгений Бушмин;

–  Членът на Съвета на Федерацията Владимир Джабаров;

– Ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов;

– Първият заместник на ръководителя на президентската администрация Алексей Громов;

– Директорът на Федералната служба по контрол на наркотиците Виктор Иванов;

– Управителят на дейността на президента Владимир Кожин (това е службата, отговаряща и за имотите на руската държава в чужбина – бел.ред.);

– Помощникът на президента Александър Фурсенко;

– Председателят на парламента Сергей Наришкин;

–  Депутатите Сергей Миронов и Сергей Железняк;

–  Сенаторите Виктор Озеров, Олег Панталеев, Николай Рижков и Александър Тотунов.

Руските власи обявиха санкциите за “неприемливи”. “Учудени сме, че въобще има такъв списък с имена. Това е неприемливо”, заяви прессекретарят на президента Дмитри Песков, цитиран от “Ройтерс”. “При всички положения, Русия скоро ще отговори на това”.

От своя страна, в телефонен разговор с държавния секретар Джон Кери външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че анексирането на Крим няма да бъде отменено и въпросът въобще няма да се обсъжда.

“Решението за обединение на Крим и Русия, което е отражение на волята на абсолютното мнозинство на жителите на Крим не подлежи на разглеждане и следва да бъде спазвано”, каза той.