САЩ твърдят, че руската фрегата „Ярослав Мъдри“ се е приближила опасно близо и до друг американски кораб

Американски военни заявиха, че на 17 юни руската фрегата „Ярослав Мъдри“ се е приближила опасно близо до още един кораб на ВМС на САЩ – ракетния крайцер „Сан Хасинто“, съобщи изданието Defence News, позовавайки се на американските моряци.

Както стана известно по-рано, на 17 юни в Източното Средиземноморие американският разрушител  „Грейвли“ е допуснал опасно сближаване с руската фрегата на разстояние 60-70 метри и е пресякъл й курса на движение на опасната дистанция от 180 метра. При това „Ярослав Мъдри“ е плавал в международни води с постоянни курс и скорост и не е осъществявал опасно маневриране към американския кораб, съобщиха тогава от министерството на отбраната на РФ, припомня РИА Новости.

Defence News пише, че на 17 юни „Ярослав Мъдри“ е провеждал операция за следене на самолетоносача „Дуайт Айзенхауер“, участващ в бойните действия срещу групировката „Ислямска държава“.

Според изданието, в някакъв момент руският кораб се е приближил на разстояние 150 ярда (около 137 метра) до ракетния крайцер „Сан Хасинто“, който е част от групата, охраняваща самолетоносача и осигуряваща противовъздушното му прикритие.

По информация на ВМС на САЩ, на горната палуба на „Ярослав Мъдри“ по това време е имало десет души, „оръжието (на палубата) е било разкрито, но хора до него не е имало“. В доклада не се уточнява какво именно оръжие се има предвид (на въоръжение на фрегатата са автоматично оръдие и различни ракети и торпеда).

Действията на руския кораб в текста се описват като „ненормални, небезопасни и непрофесионални“, както и „много рисковани“ и противоречащи на международните правила за предупреждение за опасност от сблъсък на кораби в морето.

След това, продължава изданието, руската фрегата поела в килватера на американския крайцер на разстояние около 2,7 хил. метра и започнала и да подава сигнал „Не пресичайте моя курс“, което ВМС на САЩ наричат в доклада си „несъответстващо на споразумението“ за предотвратяване на инциденти в морето, към което и двете страни се придържат в продължение на много години.

Всички последвали действия на руския кораб в доклада се определят като „обичайни, безопасни и професионални“.

Водоизместимостта на „Сан Хасинто“ е близо два пъти по-голяма от тази на фрегатата „Ярослав Мъдри“ (9800 срещу 4350 тона). Освен това в своя клас американския корал значително превъзхожда руския във въоръжението. Максималната скорост на корабите е приблизително еднаква – 32,5 срещу 30 възела (60 срещу 55,5 км/ч).