САЩ смекчиха санкциите срещу Русия

Американските власти смекчиха санкциите срещу Русия. За това свидетелства документ, оповестено от финансовото министерство на САЩ, съобщава ТАСС.

Облекчението на режима е записано в документа „Обща лицензия № 1″, публикуван от подразделение на американското финансово министерство

Съгласно решението, с някои изключения, са позволени сделките с Федералната служба за сигурност на Русия, които са били забранени по-рано с указ от президента Обама, издаден на 1 април 2015 година и втори указ, издаде на 28 декември 2016 г.

В частност се разрешават „искане, получаване, използване, плащане или прилагане на лицензи, разрешителни, сертификационни документи или уведомления, издадени от Федералната служба за сигурност на Русия с цел внос, разпространение или използване на продукти в сферата на информационните технологии в Руската федерация“.

Посочва се също, че за продукция, която подлежи на износен контрол, трябва да се иска съгласието на търговското министерство на САЩ, а размерът на плащанията към Федералната служба за сигурност на Русия не трябва да надвишава 5000 долара за календарна година.

В документите се споменава още, че лицензите не разрешават „експорт, реекспорт или предоставяне на каквито и да е било товари, технологии или услуги“ на територията на Крим.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков засега се въздържа от оценки на документа. Той подчертава, че Москва първо иска да разбере „какво е заложено на карта“.