САЩ се готвят за война с Русия и Китай

„Пентагонът воюва с Русия и Китай сам“ – под това заглавие Bloomberg публикува материал, посветен на форума за национална отбрана, който се проведе в САЩ, предаде телевизия „Звезда“.

В публикацията на Bloomberg се посочва пряко, че висшите постове в Пентагона предупреждават за предстоящ сериозен сблъсък на САЩ с Русия и Китай.

„Ние не се стремим към Студена, да не говорим за Гореща война с Русия. Но не трябва да се заблуждаваме: САЩ ще защитават интересите си“, заяви на форума шефът на Пентагона Аштън Картър.

Америка открито осъжда Москва за операцията й в Сирия, която САЩ нарича „деструктивна“. Американският министър на отбраната заяви, че ведомството вече провежда известно сдържане на „руската и китайската агресия“, като при това някои от тези стъпки са засекретени. Противопоставянето между големите държави – САЩ, Русия и Китай нараства, пише още изданието.

На форума шефът на Пентагона открито призова за предоставяне на летално оръжие за Украйна. Американските военни вече не за първи път се опитват да настояват за това, но засега не получават одобрение от Белия дом. Във военното ведомство на САЩ също така са настроени критично и по отношение на действията на Москва в Сирия и отхвърлят всякакви опити на колегите си от Държавния департамент да намерят общ език с Русия.

На форума за национална отбрана американските военни заявиха, че Пентагонът действа прекалено предпазливо, разширявайки присъствието си в Източна Европа. Американските военни действали поетапно и със закъснение, което понижава ефективността.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк не се притесни в изказванията си и заяви направо, че по въпросите за политическото сътрудничество с Москва и Пекин не може да минат без оръжие.

„Има две големи държави. Ситуацията е коренно различна – през последните 25 години ние не сме се сблъсквали с нищо подобно. Най-важното е това, което направихме през последната година – това, че се обединихме за борба и истински обмисляме този проблем“, каза той.

В края на публикацията авторът е съкрушен от това, че Пентагонът „бие тревога“, но на военните не разрешават да бъде направено това, което смятат за необходимо.

„Поради тази причина днес в САЩ липсва ясна политика по отношение на противниците им – световните държави. И не може да се разчита на това, че този проблем ще бъде решен след смяната на властта“, пише още в статията.