САЩ: Свалянето на Асад вече не е наш приоритет в Сирия

Свалянето на президента на Сирия Башар Асад вече не е приоритет на САЩ по отношение на тази страна, заяви в четвъртък  постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от РИА „Новости“ и Ройтерс

„Сред нашите приоритети вече не е целта да бъде свален Асад“, каза Хейли пред малка група журналисти. „Нашият приоритет е реално да разберем какво да правим, с кого да работим, за да променим живота на народа на Сирия“, допълни тя. „Не можем да се концентрираме върху Асад като предишната администрация“, допълни тя.

По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза в Анкара, че съдбата на Асад трябва да се реши от сирийския народ.

Руският сенатор Алексей Пушков в петък коментира, че изявленията на американските власти за съдбата на Асад показват, че те са признали силата му и са се отказали от провалилата се политика на бившия президент на САЩ Барак Обама.

„САЩ вече не смятат отстраняването на Асад за свой приоритет е Сирия. Това е признание на неговата сила и отказ от провалилата се политика на Обама“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

США уже не считают отстранение Асада своим приоритетом в Сирии. Этот сдвиг – признание его силы и отказа от провалившейся политики Обамы.

Според него, когато през 2012 г. Обама заявил, че дните на сирийския президент са преброени, той не е отчел фактора Русия. „Сега той (Обама) има време да брои дните на Асад.  Само че сметката не му излезе“, допълни сенаторът, цитиран от РИА „Новости“.

„Дни Асада сочтены,“- заявил в 2012 Обама, но не учел фактора России. Теперь у него есть время считать дни Асада. Лишь бы со счета не сбился