САЩ са си поставили за задача смяната на политическия режим в Русия

Председателят на комитета по международни дейности към Държавната дума на Русия Алексей Пушков в интервю за вестник „Известия” заяви, че САЩ не възнамеряват да се откажат от Студената война, дори и ако Русия промени позицията си за Украйна. Още повече, в новата Студена война Вашингтон си е поставил за задача да смени политическия режим в Русия.

Според Пушков, Америка е „във властта на антируските страсти”, и подобна антируска „истерия” и пропаганда не е имало дори по времето на Рейган.

Говорейки за плановете за „оранжева революция” в Русия, организирана от САЩ, председателят на комитета по международни дейности към Държавната дума на Русия изброи три възможни сценария. Първият – това е Блатният площад, който „може да се превърне” в алтернатива на Майдана. „Участниците в него се разглеждаха като перспективно движение, което е необходимо да бъде информационно и политически подкрепяно”, каза той.

Вторият сценарий е подкрепата на радикалната проамериканска опозиция в лицето на Михаил Ходорковски, Гари Каспаров, Михаил Касянов и други политици, въпреки че „политическите им перспективи в Русия са нищожни”. Третият сценарий според Пушков е политическата дестабилизация на Русия с цел да „бъдат създадени масови протестни прояви и да бъдат поставени под въпрос авторитетът и влиянието на Владимир Путин”.

При това известният политик и телевизионен журналист Алексей Пушков отбелязва, че в Русия никой, който открито изразява интересите на Белия дом няма да бъде популярен и „никакво масово движение не е способно да се превърне в говорител на САЩ”. Пушков даде за пример Михаил Ходорковски, който на практика обяви началото на президентската си кампания в щаб-квартирата „Фрийдъм Хаус”, която 90 % се финансира от САЩ. Подобно позициониране като политическо поставено лице на САЩ не му дава популярност в Русия, счита Пушков.

Той допълни също, че в Съединените Щати в момента се борят за власт хора много по-радикални от Барак Обама: сред републиканците доминират възгледите на сенатор Маккейн, а през април кандидатурата си може да обяви и Хилъри Клинтън – един от авторите на кризата в Сирия.