САЩ са силно обезпокоени от тестовете на новите руски ракети

САЩ обвиняват Русия в нарушаване на Договора за ликвидация на ракети със среден и малък обхват, съобщи телевизия „Россия 24”.

Според Вашингтон, разработката и тестването на крилати ракети е сериозно нарушение на договора, като в същото време застрашава сигурността на САЩ и техните съюзници.

В началото на годината САЩ уведомиха съюзниците си от НАТО за възможните тестове в Русия на нова крилата ракета, модификация на РС-24 „ЯРС”, РС-26 със среден обхват.

Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег,  сключен между САЩ и СССР през 1987 г., съдържа забрана за производството, тестването и внедряването на балистични и крилати ракети със среден и малък обхват, базирани на сушата.

Русия нееднократно заяви, че Договорът на днешен етап ограничава възможностите за отбрана на страната. Миналата година споразумението бе критикувано и от ръководителя на администрацията на руския президент Сергей Иванов.

Иванов нарече договора „спорен”, като заяви, че днес Русия се грижи за неговото съблюдаване, макари и това да не може да продължава безкрайно. Иванов подчерта абсурдността на ситуацията, в която останалите страни могат да притежават такова оръжие, а Русия и САЩ – не.