САЩ са готови на всичко, за да попречат на Русия отново да се превърне в свръхдържава

САЩ са готови да разделят влиянието си в Азия с Китай, само и само да не допуснат Русия да усили своето, предава РИА Новости думите на Филип Баре, журналист от френското издание Le nouvel Economiste.

Според него, първото доказателство за промяната на политиката на Щатите в Азия е планираната визита на председателя на КНР Си Дзинпин в САЩ.

„С Европа те не изпитваха особени затруднения. Благодарение на НАТО те осигуриха там своето превъзходство, и болшиството от европейските страни са техни верни съюзници“, пише Баре. Отношенията на Щатите с Русия обаче, стоят по друг начин, убеден е авторът.

„Тъй като САЩ не се отказаха от това да останат първата свръхдържава в света, те са готови на всичко – в това число и да подкрепят войната в Украйна, за да попречат на Русия отново да стане свръхдържава“, пише авторът, отбелязвайки, че случващото се показва, че САЩ са се примирили с политическата тежест на Китай в Азия.

Тази стратегия намира отражение и в политическите подходи, които Вашингтон използва по отношение на Русия и Китай, отбеляза Баре.

„Обръщайки се към Русия, те (САЩ) размахват идеалите за демокрация и правата на човека. В случая с Китай те признават разликата в историческите и културните традиции. В борбата си с радикалния ислям те подчертават разногласията си с Русия, но избягват да обсъждат тази тема с Китай, споделящ същите възгледи като Русия по този въпрос. Защо?“, пита авторът на статията.

И сам отговаря: „САЩ са се въоръжили с рецептата на Хенри Кисинджър: вместо да потънат в безкрайни конфликти, е по-добре да се договорят с Китай и да споделят с него влиянието в Азия“.