САЩ проучват визитата на Шойгу в Техеран

Администрацията на САЩ все още „проучва” информацията за визитата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Техеран, предаде ТАСС.

По-рано американските власти предупредиха, че считат доставките в Иран на руските ракетни комплекси С-300 за неприемливи.

„Ние видяхме съобщенията за срещите в Иран между руските и иранските правителствени лица за обсъждане на евентуално военно сътрудничество и споразумения. В момента ние проучваме информацията за тези срещи”, заяви представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от ТАСС.

„По-рано ние изразихме своите възражения срещу продажбите на Иран на системите С-300. И тези възражения остават в сила”, допълни събеседникът.

Както стана ясно по-рано, по време на визитата на Сергей Шойгу в Техеран бе подписано споразумение за военно сътрудничество между Русия и Иран.

Припомняме, че реализацията на руско-иранския договор за доставка на комплексите С-300 бе прекратена поради въвеждането на санкции от страна на ООН срещу Иран през септември 2010 г. По-късно Техеран оспори това решение в съда и миналата година бе обявено, че  успешно са преминали изпитанията на иранския аналог на С-300, получил названието „Бавар-373” („Вера-3734).

Позицията на Русия

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че Москва няма намерение да се впуска в надпревара във въоръжаването и може да отвърне на предизвикателствата на останалите държави.

„Ние не възнамеряваме да се впускаме в скъпоструваща надпревара във въоръжаването, Русия не застрашава никого и се стреми да разрешава всички спорни въпроси на масата за преговори. Ние ще постъпваме така и в бъдеще, ще се придържаме именно към такава политика”, увери руският държавен глава на заседание на Военнопромишлената комисия.