САЩ признаха руските бронетранспортьори в Европа за по-добри

Бронираните машини на една от най-важните части на американската армия в Европа — 2-ри Кавалерийски полк — отстъпват пред руските, заявиха американски военни, пише „Defense News“, цитиран от „Руски дневник“.

В сряда командирът на полка Джон Мейър заяви, че се налага в най-скоро време да бъдат оборудвани 81 БТР-а Stryker („Страйкър“), които са на въоръжение в частта, с 30-милиметрови оръдия вместо 12,7-милиметровите.

Според него, инсталирането на по-мощни оръдия ще позволи „да се унищожават машини от подобен тип“ и да се разчиства пътя за пехотинците с противотанкови ракетни комплекси „Javelin“. Мейър настоява оръдията да бъдат подменени в близките 2-3 години.

Американски военни предложиха това още през април, но комитетът на Сената по въоръжените сили засега не е разгледал предложената програма за модернизация и не е  определил разходите за нея. Според предварителни оценки, модернизацията на всеки „Stryker“ ще струва $3,8 млн.

Според експерти „Stryker“ отстъпва пред руския БМП-3, който има или 100-милиметрово оръдие-пускова установка, или 30-милиметрово автоматично оръдие. С 30-милиметрово автоматично оръдие са въоръжени също руските БТР-80 и БТР-82А.

Дори бронираната техника на европейските съюзници на САЩ – Финландия, Полша, Чехия и Словения, има по-голяма огнева мощ от „Stryker“, се отбелязва в статията. „Малко е неловко, че единствената част на мотопехотата на САЩ в Европа разчита само на картечници и противотанкови ракети“, казват експерти.