САЩ предлагат на Русия съвместни действия в Сирия

Съединените щати предложиха на Русия да обсъдят съвместни усилия за стабилизиране на обстановката в разкъсваната от война Сирия, включително създаването на зони, забранени за полети, предаде inews.bg.

„Ако двете страни работят заедно за установяване на стабилност на земята, това ще положи основите за напредък по уреждането на политическото бъдеще на Сирия“, каза държавният секретар на САЩ Рейс Тилърсън в изявление, публикувано в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

Той призна, че Вашингтон и Москва имат редица неизгладени различия за Сирия, но подчерта, че те имат възможността да създадат стабилност в тази страна.

Форумът в северния германски град ще даде възможност за първа среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Една от темите на разговорите им ще бъде именно Сирия, посочи Тилърсън.

Освен зоните, забранени за полети, САЩ предлагат на Русия и други „съвместни механизми“ в Сирия, като например, разполагането на наблюдатели на земята и доставки на хуманитарна помощ.

В същото време Вашингтон подчерта, че Москва има задължението да предотврати използването на химически оръжия от сирийските правителствени сили.

В конфликта в Сирия Русия е основен съюзник на президента Башар ал Асад и нейната военна подкрепа му помогна да вземе надмощие срещу бунтовниците и джихадистите.

През април САЩ нанесоха ракетни удари по сирийска военновъздушна база, след като обвиниха правителствените сили, че са убили десетки цивилни при химическа атака.