САЩ прати военни инструктори в Украйна

Американски военни инструктори започват да обучават украински военнослужещи от март т.г. обяви главнокомандващият на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, който е на посещение в Полша, предаде Интерфакс. Според информация от Националната гвардия на Украйна група инструктори са пристигнали още днес в Киев и са се срещнали с началника на Академията на Сухопътните войски генерал-лейтенант Павел Ткачук.

Според генерал Бен Ходжис украинските военни ще бъдат обучавани по специални програми, включващи оказване на помощ на ранените в бой и противодействие на артилерията.

От 1 октомври 2014 г. в американската армия са постъпили 100 новобранци, владеещи украински език. Пентагонът готви изпращането на военни инструктори, които да подпомогнат изграждането на „зараждащата се национална гвардия“ на Украйна.

Пристигналите днес в Киев американски военни инструктори са обсъдили с украинските си колеги бъдещите основни направление за подготовката на военнослужещите и максималното използване на полигонната инфраструктура.

Междувременно в Конгреса е подготвен законопроект, предвиждащ оказване на военна помощ на Украйна, в това число и доставка на оръжие.