САЩ планира Майдан и в Киргизстан?!

САЩ планира Майдан и в Киргизстан?!

Публикувано от:

В международното летище „Манас” в столицата Бишкек украинската авиокомпания „Авиолинии Антонов” е доставила над 150 тона неизвестен товар, имащ статут на „дипломатическа поща” и предназначен за посолството на САЩ. Това пише днес киргизстанският вестник „Дело №…”.

„Коментар по този въпрос няма да има” – са съобщили за РИА Новости от пресслужбата на американското посолство в Бишкек.

„По данни на вестника, транспортен самолет Ан-124 (Руслан) два пъти – на 28 и 30 март – е кацал в Манас.” Всеки път той пристигал от столицата на ОАЕ Абу Даби и доставял някакъв товар – на 28 март докарал 7 контейнера с общо тегло над 78 тона, а на 30 март – 5 контейнера с общо тегло почти 74 тона. Като цяло за два дни посолството на САЩ е получило 12 контейнера с тегло почти 152 тона.

Товарът и в двата случая имал статут на „дипломатическа поща” и не подлежал на проверка от киргизските власти. Той е съпровождан от няколко души и посрещан от 14 служители от американското посолство, съобщава вестникът.

Изданието напомня, че в самото начало на събитията в Украйна през ноември 2013 г. американското посолство в Киев също е получило „дипломатическа поща” с военнотранспортни самолети на САЩ. Тогава украинската служба за сигурност изясни, че товарът всъщност е представлявал сандъци с 60 милиона долара в дребни банкноти. След това на Майдана се появиха нови купюри с номинал 20, 50 и 100 долара, отбелязва изданието.

През февруари в Бишкек пристигна американският дипломат Ричард Майлз, когото медиите в републиката наричат „геният на цветните революции”. От 1992 г. до 2002 г. е бил посланик в Азербайджан, Белград и България. Възглавявал е дипломатическото представителство и в Грузия точно в периода, когато е извършен държавен преврат, получил наименованието „революция на розите”.