САЩ планират обучение на украински бойци

Американските военни планират да започнат през март обучение на 600 бойци от Националната гвардия на Украйна, съобщи „Вашингтон таймс“, цитиран от ТАСС.
По данни на вестника Пентагонът се кани да изпрати в Украйна специалисти поради „ескалацията на насилието в източните региони“ от страната. Това решение бе взето след преговорите на президента Барак Обама с канцлера на Германия Ангела Меркел, изтъква „Вашингтон таймс“.
Президентът на САЩ заяви по-специално, че „би предпочел да разгледа въпроса да бъдат предоставени нападателни оръжия на украинските военни само като крайна мярка, ако дипломацията претърпи неуспех“, посочва изданието.
На 16 февруари администрацията на САЩ трябва да се отчете пред Конгреса как върви подготовката и екипирането на украинските сили за сигурност, напомня ТАСС.
Междувременно стана ясно, че учения започват в Крим. В тях ще участват над 600 руски военнослужещи.
Учението започва ден преди срещата на върха за украинската криза в столицата на Беларус – Минск, предаде Ройтерс, като цитира РИА Новости.
Според съобщение на руския Черноморски флот части на бреговата охрана са започнали учения в Крим с около 50 единици тежко въоръжение.
(БТА)