САЩ отказа среща на Тимошенко

Лидерът на партия „Батькивщина“ и кандидат за президент на Украйна Юлия Тимошенко отмени пътуването си до САЩ заради отказ на членове на Конгреса да се срещнат с нея, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на украински медии.

Пътуването е бил планирано за 23 април. Според медиите, някои от членовете на Конгреса на САЩ, с които от щаба й се свързали, й намекнали да не се кандидатира за президент.

По-късно пресслужбата на „Батькивщина“ излезе с изявление, че Тимошенко има намерение да пътува в източна Украйна.

Напомняме, че на 18 април Юлия Тимошенко се обърна към Конгреса на САЩ с молба, да окаже на Украйна военна помощ. По думите й, страната „се нуждае от всестранна помощ, в това число и военно-техническа, която трябва да включва противовъздушно и противотанково оборудване, както и помощ във военно обучение на военния персонал”.

„Движението на съпротивата трябва да набере сила в цялата страна и тогава, ще демонстрираме силата на Украйна и нашия народ”, заяви Тимошенко.

Въпреки това, другите политици се отнасят критично към тази нейна инициатива. Особено кандидатът за президент на Украйна Петър Порошенко, който се изказа на заседанието във Върховната рада. Тогава той заяви, че създаването на „обществените щабове на съпротивата” може само да дестабилизира ситуацията в Украйна.