САЩ отказаха да предоставят доказателства, че руската авиация бомбардира болници в Сирия

Държавният департамент на САЩ продължава да отказва да предостави доказателства, потвърждаващи позицията на Вашингтон за това, че Русия бомбардира граждански обекти в Сирия, пише РИА Новости.

„Ние казваме, че сме видели информация за това, че Русия нанася удари върху гражданската инфраструктура. Съветваме ви да се обърнете към сирийските неправителствени организации, които работят на място (в Сирия), както и към открити източници“, заяви ръководителят на пресслужбата на държавния департамент Елизабет Трюдо.

На въпрос на представител на руските медии, дали на САЩ им е известно коя именно болница са бомбардирали руските самолети, Трюдо отвърна, че няма да се впуска във „въпроси от разузнаването и оценка на оперативната информация“ и ги посъветва да се обърнат към руските власти по темата, „какво именно бомбардират“.

Американските журналисти припомниха, че Русия отрича обвиненията за това, че нанася удари върху граждански обекти. „Защо не можете да направите изявление във връзка с това и да назовете поне мястото? Това нали не е трудно и не нарушава никакви методи на разузнаването, не разкрива източниците му. Кажете къде се е случило това, когато отправяте подобни обвинения?“, попитаха представителят на Държавния департамент.

„Ние знаем, че те (РФ) са нанесли удари“, каза Трюдо, като отново не посочи никакви подробности.

Западните медии обвиниха руската авиация в унищожаването на шест болници в Сирия. При проверка на тази информация от министерството на отбраната на РФ изясниха, че в пет от шестте посочени в статиите места изобщо няма болници.

В понеделник министерството на отбраната на РФ представи аероснимки на болницата в сирийския град Сармин, която според информация, публикувана в някои западни медии, е била разрушена от руската авиация. На снимките се вижда, че всички сгради на болницата са цели.