САЩ обмислят да наложат санкции на Русия и Китай заради кибератаки

САЩ обмислят да наложат санкции на руски и китайски частни лица и фирми заради кибератаки, насочени срещу американската търговия, съобщиха длъжностни лица, цитирани от агенция ТАСС. Те допълват, че ако бъде взето такова решение, това допълнително ще влоши отношенията с Русия и ще помрачи посещението на китайския президент Си Цзинпин в САЩ през септември.

Правителството на САЩ претърпя редица кибератаки през последните месеци, включително и срещу Службата за управление на персонала в Белия дом, която е съкровищница за намиране на държавни служители – потенциални шпиони за чужди страни.

Санкциите, които Вашингтон обмисля да наложи, не биха засегнали конкретно заподозрени хакери, а по-скоро чужди граждани и фирми, за които се смята, че са отговорни за кибератаки срещу търговски предприятия, допълват длъжностните лица. Това ще означава фалит за някои от компаниите, които ще бъдат изтласкани от американската финансова система.

Говорителят на китайското посолство в САЩ Зу Хайкуан каза, че Китай иска засилен диалог и сътрудничество със САЩ и че „безпочвени спекулации или обвинения не са от полза за решаване на проблема“, предаде ТАСС.

Реакция по този въпрос от страна на Русия все още няма.

Източник: pogled.info.