САЩ: няма да има санкции срещу Путин

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки заяви, че Вашингтон е далеч от въвеждането на санкции лично срещу руския президент. В интервю в Twitter за радио „Ехото на Москва“ Псаки бе запитана, дали САЩ обмислят налагането на санкции срещу Путин и тя припомни, че САЩ могат да налагат санкции на хора, компании, отрасли. Псаки добави, че САЩ обмислят налагането на санкции срещу много други руски представители, преди изобщо да стане въпрос за евентуални санкции срещу самия Путин. „Разглеждат се ред лица, още много лица, срещу които могат да бъдат въведени санкции, преди да обсъждаме президента Путин”, поясни Псаки.

Според представителят на Държавния департамент на САЩ, действията на Русия в Украйна остават неприемливи за САЩ. На въпроса за перспективата от изпращането на американски войски в Полша Псаки отговори, че Америка е готова да подкрепи своите съюзници от НАТО, но когато не става дума за военна сила.

Държавният департамент не вярва на утвържденията на Путин относно това, че Русия не е намесена в конфликта в Източна Украйна. Като доказателство за руско вмешателство, Псаки представи фотографии на хора във военна униформа, които си приличат, като едната от тях е заснета в Грузия през 2008 г., а другите – в Краматорск и Славянск през последните дни.

Санкциите, въведени от САЩ, според Псаки, помагат за разрешаване на ситуацията в Украйна.

На 17 април по време на „пряката линия”, Владимир Путин отбеляза, че се опитват да го направят главен обект на санкции.

По-рано британският вестник Times съобщи за възможността от въвеждане на санции срещу руския президент в случай, че Русия въведе войските си на територията на Украйна. В статията се споменава и за наличието на сметки в швейцарски банки на стойност 40 млрд. долара, принадлежащи на Путин. Прессекретарят на руския държавен глава нарече абсурдна статията в Times.

error: Съдържанието ни е авторско!